EKSPERT ZA USTAVNO PRAVO ADEMOVIĆ: "Javni dužnosnici na crnim listama, BiH trenutno nije..."

"Međunarodna zajednica mora ozbiljno shvatiti ili pokušati da shvati gdje se mi trenutno nalazimo i da ovo nije samo sigurnosno pitanje koje se sad aktiviralo poslije invazije Rusije na Ukrajinu...", kaže Ademović.

  • Društvo

  • 19. Maj 2022  23. Maj 2022

  • 0

"Po Ustavu BiH država ima ustavnu obavezu da provede fer, demokratske i slobodne izbore. To je ustavni nalog koji je jači od bilo čega", istakao je advokat Nedim Ademović.

"Izbori su ogledalo demokratije i ne možete biti pripadnik demokratske zajednice pravnih i demokratskih država ukoliko niste u stanju da organizujete i provedete fer i demokratske izbore."

Navodi da BiH trenutno nije funkcionalna država.

"I što se prije pogledamo u ogledalo mislim da će nam mnogo lakše biti jer ćemo znati odakle ćemo krenuti. Mi u zadnjih deset godina samo gomilamo probleme i u ovom momentu ne možemo i nemamo kapaciteta da provedemo međunarodno-pravne naloge Evropskog suda za ljudska prava. Mi nemamo kapaciteta da formiramo federalnu vlast. Ne možemo se oduprijeti unutrašnjoj secesiji koja se odvija. Ne možemo da na međunarodnom diplomatskom planu zaustavimo vanjsku agresiju crtanja unutrašnjih granica BiH. Naši javni dužnosnici su na crnim listama itd., završivši tim da mi nismo u stanju obezbijediti novac za izbore. Mi smo na dnu dna zato što je država korumpirana, percepcija korupcije je katastrofalna. Prema tome mi smo država, vjerovatno samo ih nekih karitativnih razloga, još uvijek članica Vijeća Evrope, mi ustvari tome ne pripadamo. Zato mislim da međunarodna zajednica mora ozbiljno shvatiti ili pokušati da shvati gdje se mi trenutno nalazimo i da ovo nije samo sigurnosno pitanje koje se sad aktiviralo poslije invazije Rusije na Ukrajinu, već se ovdje radi o tome da li ova država uopšte u stanju da funkcioniše bez intervencionizma međunarodne zajednice ili ne", rekao je Ademović za Dnevnik D Federalne televizije. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...