ZBOG RATA U UKRAJINI TWITTER IMA NOVU POLITIKU: Žele spriječiti širenje fake newsa

"Obmanjujuće informacije mogu potkopati povjerenje javnosti i uzrokovati daljnju štetu zajednici", objavio je Yel Roth, voditelj za sigurnost i integritet na Twitteru.

  • HiTec

  • 19. Maj 2022  20. Maj 2022

  • 0

Twitter je uveo novu politiku za suzbijanje dezinformacija o ratu u Ukrajini i drugim krizama na svojoj mreži. Protiv dezinformacija borit će se tako što više neće preporučivati tweetove koji su označeni kao lažni. Također, korisnici neće moći lajkati i dijeliti takav sadržaj, piše Euro News.

Ova promjena dio je napora za promovisanje tačnih informacija tokom sukoba i krize. Nova politika Twittera usredotočena je na potencijalno opasne dezinformacije o navodnim ratnim zločinima, narativu o sukobu, korištenju oružja i humanitarnim aktivnostima. Twitter računi koji imaju puno pratitelja i dijele dezinformacije o ratu dobit će oznaku. 

"Tokom kriznih razdoblja kao što su situacije oružanih sukoba, izvanredne situacije u javnom zdravstvu i prirodne katastrofe velikih razmjera – pristup vjerodostojnim informacijama i izvorima je sve važniji. Obmanjujuće informacije mogu potkopati povjerenje javnosti i uzrokovati daljnju štetu zajednici", objavio je Yel Roth, voditelj za sigurnost i integritet na Twitteru.

Fokus je na opasnim dezinformacijama

Prilikom označavanja dezinformacija o ukrajinskom ratu, kompanija će koristiti razne vjerodostojne izvore, uključujući humanitarne organizacije i novinare koji provjeravaju činjenice. 

“Vidjeli smo kako obje strane dijele informacije koje mogu biti zavaravajuće ili varljive. Fokusiramo se na dezinformacije koje bi mogle biti opasne bez obzira odakle dolaze", dodao je Roth.

Meta u čijem su vlasništvu Facebook i Instagram već označava objave koje dijele mediji i diplomati pod kontrolom ruske države te smanjuju njihov domet. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...