ŽELJANA ZOVKO U POTRAZI ZA "IDEALNIM PARTNEROM": "Za dogovor o izbornom zakonu Hrvati moraju imati partnera među Bošnjacima koji će tražiti nešto za sebe!"

"Bojkotiranje izbora dovelo bi do toga da Bošnjaci preuzmu vlast u svim županijama, i na federalnoj i državnoj razini, i značilo bi kraj ekonomskog i drugog vida opstanka Hrvatima u BiH i mislim da je to potez koji bi proizveo kontraefekt", kaže Zovko.

  • Politika

  • 21. Maj 2022  24. Maj 2022

  • 12

Željana Zovko, zastupnica HDZ-a u Europskom parlamentu, komentarisala je stanje u BiH.

"Vjerujem da se bilo kakvo rješenje, ukoliko postoji dobra volja, može naći i pet minuta prije samih izbora tako da je sve moguće i sve karte su još na stolu, ali za rješenje morate imati ruke u parlamentu i partnera s druge strane koji neće tražiti konfrontaciju nego nešto za sebe, a to je bošnjačka strana. Nadam se da će odustati od tog maksimalističkog cilja da rješenje hrvatskog pitanja u BiH bude rješenje konačnog obespravljivanja jednog naroda i njegovog izbacivanja iz političkog života BiH što nije dobro niti za Bošnjake niti za budućnost BiH. Čvrsto vjerujem u dobar razum bošnjačkog naroda u BiH koji tim ljudima, ukoliko misle da će im to pomoći na izborima, neće dati ni povjerenje. U BiH se ništa ne može riješiti preko noći", rekla je Zovko.

"Ono što sam čula od gospodina Milanovića da Hrvati idu na neki vid samouprave je potpuno pogrešno. Bila sam svjedok i ostala sam u BiH kad je bila samouprava, kada su hapšeni naši ljudi, kada su napustili institucije, tada sam vodila ured za američke Hrvate. To može gospodin Lozančić objasniti Milanoviću, vodio je isti takav ured. Taj vid konfrontacije i te službe koje mu daju podatke s terena, vidim da nemaju uvid u situaciju u BiH niti institucionalno poznavanje što se tada dešavalo. Tada su Hrvati ostali obezglavljeni, izbačeni iz bilo kojih administracija. Vidimo sada i po korištenju IPA fondova, po svemu što su danas trebali imati, izgubili smo zdravo tkivo u administraciji i u svim onim tijelima koja su trebala pomoći BiH na putu prema EU.

Bojkotiranje izbora dovelo bi do toga da Bošnjaci preuzmu vlast u svim županijama, i na federalnoj i državnoj razini, i značilo bi kraj ekonomskog i drugog vida opstanka Hrvatima u BiH i mislim da je to potez koji bi proizveo kontraefekt. To nazivam vidom provokacija i tu Hrvati ne bi dobili ništa. Svi koji se pozivaju na to da bi Hrvati onda ostvarili svoja prava, to zdravo tkivo je otišlo već vani jer ne vidi smisla u takvim vrstama revolucija gdje na kraju profitiraju samo oni koji pozivaju na njih možda svojim političkim probitcima. Narod koji treba miran dogovor i rješenje na kraju ostaje potpuno obespravljen", poručila je za HRT.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...