DŽEPU PRIHVATLJIV MODEL: Štedljivi Android za ljubitelje velikih ekrana

Najnoviji Honor X8 dizajniran je tako da privuče skupinu korisnika kojima su najvažnije stvari na smartfonu ekran, baterija i niska cijena.

  • HiTec

  • 22. Maj 2022  22. Maj 2022

  • 0

Uz sve veću ponudu jeftinih telefona, puno je lakše pronaći onaj koji je napravljen tačno po vašoj volji. Honor je tako najnovijim džepu prihvatljivim modelom X8 naciljao ljude koji vole velike ekrane i velike baterije: 170 grama težak Android dolazi s plastičnim kućištem okruženim aluminijskim okvirom i ravnim ekranom, čiju estetiku naglašava sitan izrez za frontalnu kameru.

Zvučnik je pozicioniran kao dio gornjeg ruba okvira dok se mikrofon, priključak za punjenje i 3,5-milmetarski ulaz za slušalicu nalaze na donjem dijelu. Zbog povećeg IPS ekrana, dijagonale 6,7 inča, bočne tipke (glasnoća, paljenje/otključavanje) nalaze se na nižem dijelu telefona, što olakšava korištenje ako imate manje ruke.

Dizajn i sučelje

Što se dizajna tiče, Honor X8 izgleda vrlo pristojno - stražnji panela ima srebrni finiš, a četiri objektiva inspirirana su skupljim smartfonima i smještena u pravokutni okvirić. Zahvaljujući MagicUI-ju 4.2 instaliranom povrh Androida 11, prebacivanje među aplikacijama i niz drugih funkcija pojednostavljeni su povlačenjem od ruba ekrana prema sredini, a ostatak sučelja objedinjuje prepoznatljiv niz značajki na kakve smo navikli kod ostalih varijacija Androida. Snalaženje u izbornicima također je olakšano pouzdanom funkcijom za pretragu, što znači da nećete morati kopati po menijima razmišljajući o tome kamo su Honorovi dizajneri odlučili strpati traženu funkciju.

Ekran i baterija

IPS ekran od 6,7 inča dolazi s brzinom osvježenja do 90 Hz te osvjetljenjem koje, premda neće pomoći ako u ekran gledate pod podnevnim suncem, omogućava solidno iskustvo gledanja u većini uvjeta. Dobre vijesti ne prestaju samo na ekranu - uređaj također dolazi s baterijom od 4000 mAh koja podržava brzo punjenje do 22,5 W (punjač uključen). Zahvaljujući nezahtjevnom procesoru Qualcomm Snapdragon 680, potrošnja je manja nego kod 5G smartfona te, uz umjeren tempo korištenja, dozvoljava oko dva dana rada prije odlaska do punjača. Mjesto na kojem štedljiv procesor dolazi na naplatu su performanse koje, unatoč Memory Boosteru, u velikom broju slučajeva jednostavno podbacuju. Telefon nije napravljen za zahtjevni gejming niti grandiozni multitasking. Tijekom korištenja društvenih mreža tako smo nailazili na trzanje, a uređaj je automatski gasio pozadinske aplikacije svaki put kad bismo igrali igre ili pokretali iole zahtjevniji softver.

Kamere   

Što se kamera tiče, njihove su se performanse tokom dnevnog rada pokazale zadovoljavajućima. Dok je za selfije odgovoran širokokutni objektiv od 16 MP, stražnji paket kamera čine glavni širokokutni objektiv od 64 MP te odrađuje većinu posla, a pridruženi su mu ultraširokokutni objektiv od 5 MP, makroobjektiv od 2 MP i dubinski objektiv od 2 MP. Zbog ograničenog procesora obrada fotografija u svemu osim idealnog osvjetljenja traje po nekoliko sekundi, a noćne fotografije uglavnom ispadaju zamućeno i isprano.

Kupiti ili ne?

Korisničko iskustvo s Honorom X8 može biti pozitivno ako dobro znate što očekivati. Ovaj telefon je prije svega napravljen tako da zadovolji potrebu za dobrom baterijom i velikim zaslonom. Ako vaše iskustvo sa smartfonima objedinjuje dugotrajno surfanje ili gledanje videa, Honor X8 je dobar izbor. Ako tražite jaču kameru ili 5G, idealan smartfon morat ćete pronaći negdje drugdje.

Ime: Honor X8
Platforma: Android 11, MagicUI 4.2
Ekran: IPS LCD FHD+ 90 Hz, 6,7 inča
Baterija: 4000 mAh, brzo punjenje do 22,5 W
Konstrukcija: staklo, plastika, aluminij
Procesor: Qualcomm Snapdragon 680 4G
IP Certifikat: nema
Memorija: 128GB 6GB RAM (nenadogradivo)
Prednja kamera: 16 MP
Stražnje kamere:
64 MP širokokutna
5 MP ultraširokokutna
2 MP dubinska
2 MP makro
Mreže: GSM / HSPA / LTE
U kutiji: punjač, kabel, smartfon, upute
Cijena: 1799 kuna (oko 470 KM)

(Tportal/Honor) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...