SVE JE ZAPOČELO U TURSKOJ: Kako je moguće da se tajanstveni predmet, star hiljadama godina, u isto vrijeme pojavio na raznim stranama svijeta…

"Slobodna Bosna" nastavlja serijal iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 23. Maj 2022  25. Maj 2022

  • 0

Naša današnja priča vraća vas 2.000 godina u prošlost, u vrijeme nevjerovatnog otkrića.

Naime, na reljefima Sumerana, u ruševinama u Turskoj, na kipovima američkih Olmeka, na crtežima novozelandskih Maora, ukratko, u svim većim civilizacijama, pojavljuje se misteriozan simbol, a do danas nije potpuno jasno šta predstavlja.

Najčešće prikazuje zaobljeni luk na gornjem dijelu te četvrtasto dno, s različitim detaljima i uzorcima, a uveliko podsjeća na korpu. Ponekad su ovi simboli prikazani samostalno, a ponekad ih u ruci drži božanstvo, čovjek ili mitološko biće.

Prema jednoj teoriji, riječ je o svojevrsnoj kozmičkoj košari: polukrug, koji podsjeća na njenu ručku, predstavlja nebesa, a kvadrat zemlju. Zajedno, ta dva elementa simboliziraju ukupnost svega što postoji. Naime, u drevnim kulturama kružnice su simbolizirale ono duhovno, dok je kvadrat povezivan s konceptom zemaljskog, materijalnog.

Jedan od najstarijih prikaza ovog motiva, pronađen na ruševinama hrama Göbekli Tepe u Turskoj, datira iz dvanaestog stoljeća prije naše ere.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...