NEVJEROVATNE BROJKE: Kina najavljuje rekordnu žetvu žitarica kako bi zadovoljila potrebe za hranom...

Kina najavljuje veliku berbu ljetnih žitarica, kako bi poboljšala zadovoljenje vlastitih potreba za hranom, u uvjetima rasta svjetskih cijena hrane, zbog ukrajinske krize.

  • Ekonomija

  • 23. Maj 2022  

  • 0

Požnjeveno je oko 80 posto žitarica na jugozapadu Kine, dok je berba žitarica u srednjem i donjem toku rijeke Yangtze počela, saopćilo je kinesko Ministarstvo poljoprivrede i ruralnih poslova (MOA).

Dozrijet će i žito u regiji Huang-Huai-Hai, koja čini tri četvrtine nacionalne proizvodnje ljetnih žitarica, prenosi CRI.

Unatoč izazovima Covida-19 i odgođenoj sadnji ozime pšenice na nekoliko mjesta, uspješna žetva ljetne pšenice bit će postignuta zahvaljujući učinkovitoj političkoj potpori, rekao je Zhu Enlin, zamjenik šefa Odjela za biljnu proizvodnju MOA-a.

Središnja vlada je ove godine izdvojila preko 900 miliona dolara, što je neviđeni iznos, za ljetnu proizvodnju žitarica, a izdvojila je i posebna sredstva za povećanje i potporu proizvodnje zelenih žitarica.

Kina je 2021. uvezla 164,54 miliona tona žitarica, što je, prema carinskim podacima, ekvivalentno 24 posto ukupne proizvodnje žitarica, a ove godine kineske vlasti imaju za cilj da ukupna proizvodnja žitarica bude 650 miliona tona.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...