SUD ODBIO PRIJEDLOG TUŽILAŠTVA: Uzunović i Jahići se brane sa slobode, nisu odobrene ni mjere zabrane

Tužilaštvo je tražilo da se Mehmedu Jahiću, njegovoj supruzi i Uzunoviću odrede mjere zabrane koje uključuju zabranu sastajanja s određenim osobama, dok je za Jahića bila predložena i mjera zabrane poduzimanja određenih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti.

  • Vijesti

  • 23. Maj 2022  24. Maj 2022

  • 0

Kantonalni sud u Sarajevu odbio je prijedlog sarajevskog Tužilaštva koje je tražilo da se profesoru na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Mehmedu Jahiću i njegovoj supruzi Elbiri Jahić, kao i direktoru Bosnalijeka Nedimu Uzunoviću odrede mjere zabrane, potvrđeno je za Oslobođenje iz sarajevskog Kantonalnog suda. 

Njih troje su, podsjećamo, privedeni u akciji As krajem prošle sedmice, te su nakon ispitivanja pušteni na slobodu ali je Tužilaštvo zatražilo da im se odrede mjere zabrane koje uključuju zabranu sastajanja s određenim osobama, dok je za Mehmeda Jahića predložena i mjera zabrane poduzimanja određenih poslovnih aktivnosti ili službenih dužnosti.

Međutim, Sud je odbio taj prijedlog tako da će se oni braniti sa slobode i bez ikakvih ograničenja koja bi bila na snazi u slučaju da je prihvaćen prijedlog Tužilaštva. 

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) prošle sedmice su u sklopu operativne akcije As u Sarajevu i Konjicu, podsjećamo, pretresli poslovne i stambene objekte, te pokretne stvari na dvanaest lokacija. Tada su uhapšeni Jahić i njegova supruga, te Uzunović.

Pretresi su vršeni po nalozima sarajevskog Kantonalnog i Općinskog suda i pod nadzorom postupajućeg tužioca Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, u saradnji sa Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, Federalnom upravom policije, Ministarstvom unutrašnjih poslova KS-a i Ministarstvom unutrašnjih poslova HNK-a zbog sumnje da je počinjeno krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja, propisano Krivičnim zakonom Federacije BiH i krivično djelo povlaštene informacije, propisano Zakonom o tržištu vrijednosnih papira FBiH

Studenti su prof. Jahića dobro upamtili ljeta prije dvije godine kada je od 223 studenta, samo jedan na ispitu položio njegov predmet. 

Kako je ranije objavio portal Istraga, prema zvaničnim podacima sa Sarajevske berze, Elbira Jahić, supruga Mehmeda Jahića, vlasnica je 1,2 posto dionica Bosnalijeka. Isti izvor navodi i da je Mehmed Jahić godinama bio angažiran u Bosnalijeku kao savjetnik i primao je, u prosjeku, između 15 i 20 hiljada maraka mjesečno. Dobijeni novac je, potom, prebacivao na račune supruge i sina. Oni su, potom, kupovali dionice Bosnalijeka.

U decembru prošle godine u Sudu BiH održano je ročište za određivanje pritvora direktoru Bosnalijeka Nedimu Uzunoviću, koji se tereti za krivična djela organizovani kriminal, zloupotreba položaja i ovlasti i pranje novca, u drugom predmetu koje vodi Tužilaštvo BiH. Postupajuća tužiteljica u predmetu Bosnalijek Enisa Adrović navela je da je Uzunović organizovao dvije kriminalne grupe za pranje novca, zloupotrebu položaja i finansijski kriminal, da ova istraga traje duži period i obuhvata 30 osumnjičenih osoba. Nabrajala je razloge zbog kojih Uzunović mora u pritvor, pa je tu bilo svega - od kupovine savjeta na Sejšelskim otocima do raznih angažmana po Malti, Češkoj, Švicarskoj, na Bermudama, Kipru i po Rusiji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...