ZELENSKI SE OBRATIO LIDERIMA U DAVOSU: Rekao da svijet ne smije dozvoliti da se njime vlada grubom silom, i predložio sankcije koje treba uvesti Rusiji

Volodimir Zelenski je okupljenima rekao da je Ukrajina postavila presedan u posljednjih nekoliko mjeseci te pokazala "koliko je jedna zemlja spremna daleko ići u borbi za svoju slobodu".

  • Svijet

  • 23. Maj 2022  24. Maj 2022

  • 0

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski danas se virtuelnim putem obratio svjetskim čelnicima okupljenima u švicarskom Davosu na Svjetskom ekonomskom forumu (WEF).

Govor je otvorio molbom učesnicima da razmotre značaj teme ovogodišnjeg WEF-a - historija na prekretnici.

"Ove godine ta tema je više nego retorička. Ona označava rat koji upravo traje", rekao je Zelenski.

Ukrajinski predsjednik je rekao kako svijet ne smije dozvoliti da se njime vlada grubom silom, pri čemu je upozorio na ruske ratne zločine počinjene u Ukrajini. 

"Ukrajina je postavila presedan"

Volodimir Zelenski je okupljenima rekao da je Ukrajina postavila presedan u posljednjih nekoliko mjeseci te pokazala "koliko je jedna zemlja spremna daleko ići u borbi za svoju slobodu".

Pozvao je svjetske lidere da Rusiji uvedu "maksimalne sankcije", prenos Index.

"Samo to će spriječiti Rusiju ili bilo koju drugu zemlju da pokrenu rat protiv svojih susjeda", rekao je Zelenskij.

"Trenutno takve sankcije nisu uvedene", rekao je Zelenski, pa rekao koje sankcije bi, kako tvrdi, trebalo uvesti Rusiji:

  • Potpuna zabrana uvoza ruske nafte
  • Izbacivanje svih banaka iz globalnih sistema finansijskih transakcija
  • Prekid trgovine s Rusijom

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...