HAMDIJA ABDIĆ NAKON OSLOBAĐAJUĆE PRESUDE: "Nadam se da je ovim okončano višegodišnje maltretiranje..."

(...) mojih saboraca i mene.

  • Hronika

  • 23. Maj 2022  26. Maj 2022

  • 3

Kantonalni sud u Bihaću danas je Hamdiju Abdića i još petoricu nekadašnjih pripadnika 502. Viteške brigade Armije Republike Bosne Hercegovine: Dedu Karabegovića, Jasmira Topala, Indijana Alibegovića, Ramiza Ružnića i Envera Keranovića oslobodio optužnice za ubistvo generala Hrvatskog vijeća obrane (HVO) Vlade Šantića.

Nekadašnji komandant 502. Viteške brigade i istaknuti pripadnik Petog korpusa Hamdija Abdić sumnjičio se da je bio nalogodavac ubistva, a ostala petorica članova Vojne policije ove jedinice saizvršioci.

Danas je rečeno kako je ovakva sudska odluka donesena zbog nedostatka bilo kakvih dokaza, iskaza, ali i brojnih propusta, te nedokazanih navoda.

“Nadam se da je ovim okončano višegodišnje maltretiranje mojih nekadašnjih saboraca i mene. Nismo imali apsolutno nikakve veze sa nestankom i ubistvom Vlade Šantića, što je više puta i dokazano, ali sada i potvrđeno. Ne postoje dokazi, ni svjedoci, niti bilo šta drugo što je moglo ukazati bilo kakvu moju povezanost sa ovim slučajem”, izjavio je Hamdija Abdić, prenosi Raport.

Članovi advokatskog tima Hamdije Abdića zaključili su da u ovome predmetu nedostaju veze, poveznice namjere kao i konkretne radnje optuženih, ali i da je u predmetu bilo evidentno nezakonito vještačenje, izuzimanje uzoraka, pretresi prostorija, kao i nepostojeći zapisnici o poduzetim radnjama.

Rečeno je i kako je optužnica protiv Abdića trebala biti odbijena zbog zastarjelosti djela, a zbog niza propusta i nedokazanih navoda optužnice i donesena oslobađajuća presuda.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...