OTVOREN LEGENDARNI HOTEL NA JADRANU: Tito i Jovanka su ga obožavali, u njemu su boravili svjetski lideri i holivudske zvijezde (VIDEO)

Za ovaj hotel vežu se i legende kako je baš u njemu, šljivovicom opijen sovjetski vođa Nikita Hruščov, 1977. pokušao poljubiti Jovanku, suprugu jugoslavenskog predsjednika. 

  • Show

  • 23. Maj 2022  24. Maj 2022

  • 0

Privedena je kraju jedna od najvećih ovogodišnjih turističkih investicija u Hrvatskoj. S više od 33 miliona eura obnovljen je kultni hotel Brioni u Puli. Luksuz na 25 hiljada kvadratnih metara podignut će ponudu grada i cijele Istre na znatno viši nivo i dovesti goste dubljeg džepa, javlja HRT.

Izgrađen prije 50 godina, uz samo more na južnom dijelu Pule, hotel Brioni i tada je bio jedan od najluksuznijih u bivšoj državi. Bio je to hotel u koji je dolazila politička i kulturna elita bivše Jugoslavije, ali i svijeta. 

Kako je u aprilu pisao "Jutarnji list", u hotel Brioni na ručak je volio doći Tito sa Jovankom i sa svojim uglednim gostima iz svijeta, kao što su indijski premijer Jawaharlal Nehru, egipatski predsjednik Gamal Abdel Naser, ali i brojne filmske zvijezde.

Za ovaj hotel vežu se i legende kako je baš u njemu, šljivovicom opijen sovjetski vođa Nikita Hruščov, 1977. pokušao poljubiti Jovanku, suprugu jugoslavenskog predsjednika. 

Ovaj hotel je, kako javlja HRT, danas potpuno obnovljen, s 230 soba i apartmana i već je privukao prve goste.

-  Ovo je najljepši hotel koji sam vidjela! Jedinstven je, materijali kojima je opremljen, sama njegova arhitektura. Jednostavno čudesno, ističe Jennifer, turistica iz Njemačke. 

-  Za nas kao kompaniju ovo znači jedan iskorak u novu marketinšku nišu luksuznog turizma, to nam je bila i želja, na poluotoku Verudela danas nema ništa ispod 4 zvjezdice, rekla je Manuela Kraljević, članica Uprave Arena Hospitality Group.

Hotel, poput malo kojeg, ima mnogo zajedničkih prostora: četiri restorana na otvorenom i zatvorenom, iznimno sadržajan wellness centar s masažama i drugim uslugama baziranima na dragom kamenju.

Obnovljeni hotel u turističkoj branši smatraju prekretnicom u ponudi grada.

-  Dobivamo kvalitetne goste koji više troše i koji kvalitetno troše i onda se može podizati i kvaliteta svega ostalog što prati ovaj objekt, kaže Sanja Cinkopan Korotaj, direktorica TZ-a Pula."



Hotel je u cijelosti popunjen do kraja maja, najavljeni su brojni kongresi korporativnih kompanija. Cjelogodišnje poslovanje zagovara i sama struka.

-  S jedne strane, ostvaruje se sigurnost privatnom sektoru i gospodarstvenicima, s druge strane izravno i neizravno djelujemo na dobrobit loklane zajednice i ostvaruje se ono što svi u Hrvatskoj priželjkuju - stabilnost radnog mjesta, ističe Aljoša Vitasović, voditelj Katedre za turizam FET-a.

U hotelu koji može primiti 500-tinjak gostiju zaposleno je 230 radnika. Svim sadržajima moći će se koristiti i građani Pule kojima je hotel nekada bio centralno mjesto večernjih susreta, pa i održavanja vjenčanja i maturalnih zabava.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...