ANALIZA BANJALUČKOG LISTA: “Bošnjaci izmiču fotelju Komšiću!”

 “Rasipanje glasova, piše Glas Srpske pozivajući se na stavove analitičara, može ići na ruku lideru HDZ-a BiH Draganu Čoviću koji bi trebalo da bude kandidat te stranke za Predsjedništvo BiH. 

  • Mini market

  • 24. Maj 2022  26. Maj 2022

  • 5

Ujedinjena bošnjačka opozicija u FBiH pokušat će da na oktobarskim izborima prekine vladavinu SDA, a to bi moglo skupo da košta Željka Komšića i istovremeno omogući lakši put do cilja partijama okupljenima oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS), piše “Glas Srpske”, medij blizak režimu Milorada Dodika.

“Glas Srpske” piše se političke partije u BiH uveliko pripremaju za novu izbornu kampanju i da je SDA objelodanila da lider Bakir Izetbegović ide u trku za bošnjačkog člana Predsjedništva, te da će mu jedan od protivkandidata biti SDP-ovac Denis Bećirović uz koga je nekoliko opozicionih partija, među kojima i SBB Fahrudina Radončića.

Na bošnjačke glasove, piše ovaj medij, za istu poziciju, računa i Mirsad Hadžikadić (Koalicija Država), SBiH, ali i DF-ov Željko Komšić koji je trenutno u fotelji hrvatskog člana Predsjedništva BiH, a do koje su ga ozbiljno pogurali glasovi Bošnjaka.

Rasipanje glasova, piše “Glas Srpske” pozivajući se na stavove analitičari, može ići na ruku lideru HDZ-a BiH Draganu Čoviću koji bi trebalo da bude kandidat te stranke za Predsjedništvo BiH.  

“Glas Srpske” razgovarao je o ovom pitanju sa politikologom iz Istočnog Sarajeva Filipom Matićem koji je rekao kako se odavno iza kulisa šuška da će, na neki način, Bošnjaci izbjeći da priznaju poraz na polju izborne reforme, odnosno da u ovom momentu ne dozvoljavaju izmjene, ali i da će nekako popustiti pred liderom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i “onemogućiti” Komšića da bude reizabran za hrvatskog člana Predsjedništva BiH”.

“To bi mogla biti neka Pirova pobjeda Hrvatskog narodnog sabora koja bi, ako ništa drugo, trebalo da odgodi nove razgovore o izmjenama Izbornog zakona. I prošli put kada je Čović izabran na funkciju to je na neki način smirilo strasti između Hrvata i Bošnjaka u FBiH. Pretpostavljam da se ponovo radi na tom scenariju”, rekao je Matić za “Glas Srpske”.

S druge strane, piše banjalučki medij, opozicija u FBiH koristi priliku da se ujedini protiv SDA kako bi pokušali promijeniti ustaljeni poredak, a član stručnog tima Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara, Milan Sitarski (blizak HDZ-u BiH, op. "SB") tvrdi da sve zavisi od bošnjačkih birača.

“Oni su mogli da glasaju za nekog od kandidata iz tih opozicionih partija i na prošlim izborima kada nisu bile ujedinjene. Bitno je da vidimo koji dio Bošnjaka, koji nisu pristalice SDA, jeste voljan da nasjedne još jednom na tu prevaru u vidu Željka Komšića, ali time ti birači isto tako izlaze iz trke za bošnjačkog člana Predsjedništva i omogućavaju partiji na čijem je čelu Bakir Izetbegović da dobije poziciju bošnjačkog člana Predsjedništva”, rekao je Sitarski za “Glas Srpske”.

Sitarski kaže kako mu se čini da je u pitanju svojevrsna simbioza između SDA i Komšića da “fino raspodijele uloge”.

“Dio ljevičara, bošnjačkih i građanski opredijeljenih građana glasa upravo za Komšića da poklopi Hrvate, a sa druge strane ti isti nisu u trci za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda te kandidat iz SDA-a, bilo da je to Izetbegović ili Šefik Džaferović, pobjedi bez velikih problema. Vidjećemo da li će opet nasjesti ili će ovaj put zaista htjeti da unutar svog naroda dovedu do promjene na funkciji člana Predsjedništva i Hrvatima omoguće da imaju svog člana, ko god to bio. Bošnjački birači su na potezu”, istakao je Sitarski.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...