BIDENOV GOVOR ODJEKNUO U SVIJETU: "Ovo je mračan trenutak u našoj zajedničkoj povijesti..."

SAD će, rekao je Biden, nastaviti raditi s partnerima i "voditi globalni odgovor" na rusku invaziju.

  • Svijet

  • 24. Maj 2022  26. Maj 2022

  • 0

Američki predsjednik Joe Biden sinoć je u Japanu održao uvodni govor na summitu Quad, na kojem sudjeluju i lideri Indije, Australije i Japana, te je naglasio važnost savezništva u kontekstu ruske invazije na Ukrajinu.

"Ovo je mračan trenutak u našoj zajedničkoj povijesti", rekao je Biden.

"Ruski brutalni i ničim isprovocirani rat protiv Ukrajine pokrenuo je humanitarnu katastrofu. Nevine civile ubijaju na ulicama, a milijuni ljudi prisiljeni su napustiti svoje domove. To nije pitanje samo Europe nego cijelog svijeta", rekao je američki predsjednik.

Biden je upozorio da ruski predsjednik Vladimir Putin u Ukrajini "pokušava ugasiti cijelu kulturu" te naveo kako ruske snage gađaju ukrajinske škole, crkve i muzeje.

SAD će, rekao je Biden, nastaviti raditi s partnerima i "voditi globalni odgovor" na rusku invaziju.

Američki predsjednik još jednom je ponovio kako vjeruje da se radi o "trenutku transformacije" za cijeli svijet, odnosno pitanju hoće li prevladati demokracije ili autokracije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...