KAKVA GREŠKA: Influencerica pod istragom zbog videa kojim je htjela fascinirati svojih 11,5 miliona fanova (VIDEO)

Ona je odbacila bilo kakve optužbe te poručila kako "nije nanijela nikakvu štetu snimajući video".

  • Šareni svijet

  • 24. Maj 2022  24. Maj 2022

  • 0

Da su influenceri (i oni koji to tek žele postati), često spremni i na potencijalno opasne stvari ne bi li postali slavni i popularni, već je dobro poznato. Dovoljno je samo prisjetiti se svih mogućih "izazova" na društvenim mrežama, od kojih su neki uzrokovali i smrt ili teške ozljede pratitelja koji su se u njima okušali.

No, pakistanska influencerica mogla bi se suočiti s kaznenim progonom jer vlasti sumnjaju da je zapalila vatru, koja je prerasla u šumski požar, ne bi li snimila upečatljiv video.

Humaira Asghar na TikToku objavljuje videa pod nadimkom "Dolly", a prati ju više od 11,5 miliona pratitelja. Međutim, video u kojem, u dugačkoj haljini šeta i pleše ispred vatre koja je zapaljena na obroncima pakistanskog gorja Margalla, inače dijela Himalajskog lanca.

Vatra izbija gdje god kročim, stajalo je ispod videa koji je u međuvremenu uklonjen s TikToka, ali ga se i dalje može pronaći na drugim mrežama. 

No, pakistanski mediji prenose kako je policija u Islamabadu pokrenula istragu ne bi li utvrdila je li Asghar prekršila zakon o zaštiti divljih životinja i okoliša. Naime, dio gorja Margalla, u kojem je video navodno sniman, pripada nacionalnom parku, a u posljednje vrijeme tamo je zabilježeno nekoliko šumskih požara.

Kako javljaju pakistanski mediji, Asghar je odbacila bilo kakve optužbe te poručila kako "nije nanijela nikakvu štetu snimajući video".

I dok influencerica ne vidi nikakav problem u paljenju suhe trave tokom toplotnog vala i suše, mnogi su ju javno prozvali na društvenim mrežama, optužujući ju da uopće ne razmišlja o šteti koju može uzrokovati okolišu i da ignorira sve veći problem klimatskih promjena zbog kojih su temperature u Pakistanu ovih dana rekordne.

Predsjednica Islamabadskog odbora za divlje životinje, Rina Saeed Khan Satti, kritizirala je Asghar rekavši kako je trebala ugasiti vatru, a ne "pokazivati ju kao nešto glamurozno".

To je uznemirujući i opasan trend, pogotovo u trenutku kad zemljom vlada vrućina i suša, upozorila je Satti te dodala kako bi Pakistan, po uzoru na Australiju, trebao uvesti strože kazne za one koji svojim djelovanjem uzrokuju šumske požare. Inače u Australiji se takve osobe osuđuje na doživotan zatvor, javlja The News.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...