SONJA BISERKO, PREDSJEDNICA HELSINŠKOG ODBORA: Odlazak Srba iz Hrvatske podstaknut je iz Beograda...

Ona ističe i da je Beograd i dalje u regionu izvor nestabilnosti, ali i da rječnik Zorana Milanovića nije na mjestu, mada su mnoge stvari koje on kaže tačne.

  • Regija

  • 25. Maj 2022  25. Maj 2022

  • 3

Varnice na relaciji Srbija – Hrvatska traju u kontinuitetu posljednjih deset godina. Stalno je u pitanju neraščišćena prošlost, prije svega zbog onoga što se desilo devedesetih godina”, kaže za "Danas" Sonja Biserko, predsjednica Helsinškog odbora, komentarišući oštre poruke na relaciji Hrvatska – Srbija zbog optužnice podignute protiv četvorice oficira koji se optužuju da su tokom hrvatske vojno-policijske akcije Oluja u augustu 1995. naredili avionsko raketiranje kolone izbjeglica.

Ona napominje da je mnogo toga što je predsjednik Hratske Zoran Milanović rekao na svojoj konferenciji za novinare tačno, a prije svega da je odlazak Srba iz Hrvatske podstaknut i organizovan iz Beograda.

„To je nešto što se vuče kroz sve ove godine, pogotovu što se sugeriše da je to bio preventivni genocid. I taj sukob će trajati sve dok Beograd ne prihvati realnost i svoju odgovornost za to“, ističe Biserko i dodaje da je pitanje interpretacije prošlosti još uvijek problem.

Biserko kaže da se sa diplomatskim aktivnostima između Srbije i Hrvatske potpuno stalo, jer je Beograd, Hrvatsku zamijenio Budimpeštom, ali i zato što se Vučić sve više okreće ka Višegradskoj grupi.

Ona ističe i da je Beograd i dalje u regionu izvor nestabilnosti, ali i da rječnik Zorana Milanovića nije na mjestu, mada su mnoge stvari koje on kaže tačne.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...