PAD ZLOGLASNOG PUTINOVOG OFICIRA: Ukrajinci srušili bombarder u kojem je poginuo ruski general koji se priključio zloglasnoj grupi Wagner...

Bivši Botaševovi podređeni sugerirali su da on nije mogao ostati po strani i gledati što se događa.

  • Svijet

  • 25. Maj 2022  26. Maj 2022

  • 1

Rusija je u Ukrajini izgubila još jednog visokog časnika - poginuo je umirovljeni general ruskog ratnog zrakoplovstva Kanamat Botašev čiji je zrakoplov srušen u nedjelju. Informaciju o njegovoj smrti za BBC Russian su potvrdila trojica bivših vojnika kojima je Botašev bio zapovjednik, a koji su s njim ostali u kontaktu nakon njegova umirovljenja.

Jedan od bivših kolega potvrdio je za BBC da je umirovljeni general izvršavao zračne zadaće u Ukrajini na jurišnom lovcu Suhoju Su-25.

Prije umirovljenja Botašev je bio zapovjednik zrakoplovne pukovnije i on je ruski pilot najvišeg ranga koji je dosad poginuo u Ukrajini. Bio je pilot snajperist, a ovu značku u ruskim vojnim zračnim snagama dobivaju oni piloti koji imaju najvišu razinu stručnosti. Prema ruskom Ministarstvu obrane, obuka takvog pilota traje 10-12 godina i košta oko 8 milijuna dolara. Kanamat Botašev rođen je 1959. godine u Karačajevo-Čerkezijo, diplomirao je na Visokom vojnom institutu za zrakoplovstvo Jejsk i kvalificirao se kao pilot lovaca-bombardera. Napredovao je od poručnika do generala, a prije umirovljenja zapovijedao je u Gardijskoj zračnoj bazi u Voronježu.

- Zbogom zapovjedniče. Malo je ljudi na ovoj planeti koji su živjeli na nebu kao vi. Nebo uzima najbolje, danas vas je uzelo - napisali su.

- Danas je Kanamat umro! Okrug Popasna u 8:25… Prvi poziv NAR-a (nevođene zrakoplovne rakete), drugi – Stinger, eksplozija u zraku i… to je to, stajalo je komentaru u kojem je identificiran Botašev, a komentar je potom ubrzo obrisan. Drugi članovi foruma nastavili su raspravljati o njegovoj smrti koristeći inicijale KHB.

Kako je 63-godišnji umirovljeni general završio pilotirajući Su-25 u Ukrajini, nije do kraja jasno. Bivši Botaševovi podređeni sugerirali su da on nije mogao ostati po strani i gledati što se događa. Prema informacijama vojnog analitičara i autora brojnih knjiga na temu moderne vojne povijesti, Toma Coopera, Botašev je letio za zloglasnu grupu Wagner.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...