"SB" NA VANREDNOM PRESSU: "18.000 učenika je evakuisano; sve ukazuje da se radi o terorizmu" (FOTO)

Neki pregledi škola idu brže, neki sporije, ističe ministrica i naglašava kako će naknadno biti odlučeno kako će se nastava dalje odvijati.

  • Vijesti

  • 25. Maj 2022  26. Maj 2022

  • 1

Ministrica odgoja i obrazovanja Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović obratila se javnosti na vanrednoj press konferenciji povodom dojave o bombama u školama pirom Sarajeva.

"Kao što ste čuli riječ je o dojama da su postavljene bombe u školama... Mi smo u kontaktu sa direktoricama i direktorima škola, oni su poduzeli osnovne korake. Učenici i nastavnici osnovnih škola su na sigurnom, napustili su škole", ističe Hota-Muminović.

Neki pregledi škola idu brže, neki sporije, ističe ministrica i naglašava kako će naknadno biti odlučeno kako će se nastava dalje odvijati.

"Ovo jesu vanredne prilike i sigurni smo da će se adekvatno odgovoriti na ove izazovne situacije. Očekujemo da će se pregledi škola završiti već danas, radi se oko 18.000 učenika u prvoj smjeni", naglasila je Hota-Muminović, prenosi Radiosarajevo.ba.

Komesar sarajevske policije Nusret Selimović kazao je da KDZ pregled u ustanovama na području KS u kojima je jutros dojavljena bomba, još uvijek traje, ali i da, do sada što je pregledano, nije ništa pronađeno. Istaknuo je i da sve ukazuje da se radi o krivičnom djelu terorizam.

“Uprava policije MUP KS u saradnji sa više policijskih agencija intenzivno radi prvi korak, a to je pregled svih objekata koje su zaprimili elektronsku poštu sa prijetećim porukama. Do sada što je pregledano nije ništa pronađeno. Očekujemo da će tako ostati do kraja. Mi ćemo nastojati da uradimo ovo u najkraćem periodu kako bismo omogućili nastavak odvijanja nastave na području KS”, kazao je komesar Halilović.

Jutros je održan hitan sastanak u Tužilaštvu KS, a prema do sada raspoloživim informacijama, sve ukazuje, dodaje komesar, na to da bi se moglo raditi o krivičnom djelu terorizam koje će biti kao takvo i tretirano, s obzirom na nadležnosti u toj situaciju.

Podsjetio je da su jutros bile dvije dojave koje nisu vezane za ovaj slučaj.

“Dvije dojave da je podmetnuta bomba u zgradi u Općini Centar i u zgradu Općinskog suda su bile putem telefona”, rekao je Halilović.

Dodao je da se intenzivno radi na rasvjetljavaju otkrivanju i identifikaciji ovog krivičnog djela.

“Ovu vrstu krivičnih djela je poprilično teško rasvijetliti. Nažalost, i neki mediji doprinesu tome da imamo goru situaciju nego kakvu smo imali. Ima dosta problema tu, a osnovni je što i dan danas možete kupiti na trafici karticu koju upotrijebite i ona završu tamo gdje završi”, posebno je naglasio komesar Halilović, prenosi N1.

Premijer Edin Forto kaže da, do sada, u objektima nije pronađena nijedna bomba.

"Policija dobro radi svoj posao. izvršene su temeljite provjere i do sada nije pronađena nijedna bomba i nadam se da neće biti", rekao je Forto.

Dodaje kako u ovoj situaciji trebamo ostati mirni.

Važno je da ostanemo mirni i staloženi, kazao je on, dodavši da se su se slične stvari u proteklom periodu dešavale u susjednim zemljama, vjerovatno aludirajući na Srbiju.

Kada je riječ o pričama da dojave dolaze iz Rusije, premijer Forto nije želio komentarisati te navode.

Reporter "Slobodne Bosne" je bio na ovom pressu, pogledajte fotografije u galeriji.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...