"NIJE PRIJAVILA NARODNOG NEPRIJATELJA": Ovo je vic o Titu zbog kojeg je mlada novinarka završila na Golom otoku

Naime, ta Beograđanka židovskog porijekla preživjela je i nacistički logor, a na Golom otoku završila je nakon što je ispričala vic o Titu kojeg se tada slavilo kao božanstvo.

  • Jeste li znali

  • 25. Maj 2022  

  • 0

Godišnjica Dana mladosti u spomen na Josipa Broza Tita, tradicionalno je proslavljena ovog vikenda kako u Kumrovcu tako i u ostalim zemljama koje su nekad činile bivšu državu Jugoslaviju.

"Kad se ovoliki broj ljudi okupi, a dolaze sa skoro svih prostora bivše nam zajedničke države, onda se vrlo opravdano postavlja pitanje što ih to okupi", rekao je Jovan Vejnović, predsjednik Saveza društava ''Josip Broz Tito''.

"Razlog je sjećanje, ne samo na prošlost nego i na vrijeme u kojem smo živjeli i bogatije i sigurnije", kazao je Vejnović.

 

"TITA NEMA, ŠTAFETE NEMA"

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Franjo Habulin istaknuo je da je Dan mladosti - radosti dan kada se slavi mladost te da bi bilo pogrešno ne kazati  da je ta svečanost povezana s imenom Josipa Broza.

"To je još od nekad, dok smo slavili Dan mladosti, dok smo nosili štafetu. Međutim, to je iza nas, Tita nema, štafete nema, ali imamo Dan mladosti i radosti", istaknuo je Habulin.

Tim povodom podsjetili smo se priče mlade novinarke Jenne Lebl koja je kao 22-godišnjakinja završila na dvoipogodišnjoj robiji na Golom otoku.

 

GOLI OTOK ZBOG VICA O TITU

Naime, ta Beograđanka židovskog porijekla preživjela je i nacistički logor, a na Golom otoku završila je nakon što je ispričala vic o Titu kojeg se tada slavilo kao božanstvo.

"Kolega joj je jednom ispričao šalu kako je Jugoslavija pobijedila na međunarodnom natjecanju u cvijeću jer je uzgojila ljubičicu bijelu od 100 kila, aludirajući na pjesmu 'Druže Tito, ljubičice bijela, tebe voli omladina cijela'. Budući da je prepričala vic u redakciji, po Jennu Lebl dolaze dva udbaša jer je, rekoše, govorila protiv Tita i nije prijavila narodnog neprijatelja od kojeg je čula spornu šalu.

Odvode je u zatvor UDB Glavnjača, potom u logor Ramski rit, pa u Zabelu, Grgur, i Goli otok. U pet zatvora, gdje je bila od aprila 1949. do augusta 1951., od nje su tražili da promijeni mišljenje i prizna krivicu. Ispisana je potom i iz Udruženja novinara", stoji u tekstu o Lebl objavljenom u Politici u julu 2013. godine.

 

STRAHOTE IZ ZATVORA

Kada se Jugoslavija raspala, Jenna Lebl objavila je knjigu "Ljubičica bijela", u kojoj je opisala strahote iz zatvora te je u Izraelu postala bestseler. Mnogi do tada nisu znali da je na Golom otoku bilo i žena.

"Samo žedni znaju cijeniti vodu. Bile smo okružene morem, a žedne do ludila. Spoznale smo kako je komplicirano iščupati stijenu iz njenog prirodnog okruženja. Tada naučite da kamen ima žile kucavice i gdje ga trebate rastvoriti. Čupale smo temelje stijena koje su tamo bile stoljećima, mijenjale smo prirodu. Djevojke su pretvarane u starice, otpadali su im zubi, obolijevale su dok su im stizale vijesti da su ih se odrekli djeca, majke i muževi jer su postale narodni neprijatelji", pisala je Lebl, prenosi Oslobođenje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...