BUNT U AFGANISTANU: TV voditelji počeli prekrivati lica u znak podrške kolegicama (VIDEO)

"Ovo pravilo nemilosrdno krši ženska prava, osobnu autonomiju i pravo na izbor vjerskog uvjerenja", rekle su Heather Barr i Sahar Fetrat iz organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch Women’s Rights.

  • Šareni svijet

  • 25. Maj 2022  26. Maj 2022

  • 0

Novinari afganistanskih televizijskih stanica počeli su voditi vijesti sa zaštitnim maskama na licu u znak protesta protiv talibanske odluke da žene, televizijske voditeljice, moraju pokrivati svoja lica.

Njihov potez inspirirao je brojne Afganistance koji su na društvenim mrežama objavili fotografije svojih pokrivenih lica. The Hill podsjeća na talibansku odluku s početka mjeseca, prema kojoj sve žene moraju imati pokriveno lice u javnosti, kao i da bi trebale izbjegavati boravak izvan kuće koliko god je moguće.

Talibansko Ministarstvo za promociju morala naložilo je da televizijske voditeljice moraju imati prekrivena lica. Rekli su kako se radi o konačnoj odluci "o kojoj nema rasprave". Nekoliko TV novinarki se pobunilo kada je u četvrtak odluka donesena, no do nedjelje njihov otpor je ugušen i svi su se počeli pridržavati novih pravila, prenosi Jutarnji.hr.

"Ovo pravilo nemilosrdno krši ženska prava, osobnu autonomiju i pravo na izbor vjerskog uvjerenja", rekle su Heather Barr Sahar Fetrat iz organizacije za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch Women’s Rights.

Dodali su da će, primjerice, ovo onemogućiti gledanje TV emisija gluhim osobama koje se uvelike oslanjaju na čitanje s usana.

Ženske organizacije boje se da bi ovo mogao biti uvod u potpuno uklanjanje novinarki s TV stanica. Vjeruju kako je talibanski dekret kojim sve žene i tinejdžerke moraju pokriti lice početak potpunog uklanjanja žena iz javnog prostora.

Voditeljice, pak, upozoravaju kako je potpuno nemoguće satima voditi TV program uživo pokrivenog lica. Pitaju se kako će govoriti i disati. Zabrinute su za svoja radna mjesta.

"Ne znamo kako će ovo završiti. Ovo je prvi korak", rekle su.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...