SUĐENJE ZA ZLOČIN U ZIJEMLJU POČINJE 29. JUNA: Optuženi za ubistva oko 100 žrtava bošnjačke nacionalnosti

Suđenje osmorici bivših pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) za zločine počinjene u ljeto 1992. na području Nevesinja, počet će 29. juna čitanjem optužnice i uvodnim riječima.

  • Hronika

  • 25. Maj 2022  26. Maj 2022

  • 1

U Sudu Bosne i Herecegovine održana je statusna konferencija uoči početka suđenja Zdravku Kandiću, Draganu Đurđiću, Draganu Ivaniševiću, Goranu Došli, Milanu Trifkoviću, Siniši Kandiću, Dragoslavu Aćimoviću i Mladenu Kandiću.

Oni su optuženi za ubistva oko 100 žrtava bošnjačke nacionalnosti u mjestu Zijemlje, između Nevesinja i Mostara, među kojima je bilo više desetina žena, osoba starije životne dobi, kao i djece starosti od 15 dana do dvije godine života.

Na pitanje predsjedavajućeg Vijeća Davorina Jukića šta je sa Damirom Anteljom, čije se ime takođe navodi u optužnici, tužiteljica Eldina Biuk je kazala da je postupak protiv njega ranije razdvojen.

Jukić je, osim termina za početak suđenja, iznio informacije o dinamici i načinu na koji će ovaj postupak biti vođen. Prema njegovim riječima, suđenje će potrajati s obzirom na broj optuženih, supstrat optužnice i broj predloženih svjedoka.

Iz Tužilaštva je ranije saopšteno da su u zločinu u Zijemlju ubijene skoro cijele porodice Ploskić, Šipković, Aličić, Alibašić, Mahinić, Brajević, Čopelj i druge žrtve. Pronađeni su posmrtni ostaci 49 osoba, dok se za 47 njih i dalje traga.

Navode optužnice, kako je ranije saopšteno, Tužilaštvo planira dokazivati pozivanjem 88 svjedoka, vještakom i materijalnim dokazima.

Tužiteljica Biuk je rekla da je mjere zaštite dobilo osam svjedoka, od kojih se za troje predviđa saslušanje bez prisustva javnosti.

Prema optužnici, Zdravko Kandić je bio komandant Petog bataljona Nevesinjske brigade VRS-a, a Đurđić njegov zamjenik, Ivanišević, Došlo i Trifković su bili pripadnici ove jedinice, a Aćimović te Siniša i Mladen Kandić pripadnici rezervnog sastava milicije Mostar, koji su takođe bili u sastavu Petog bataljona.

(Detektor) 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...