HDZ DOSTAVIO KONGRESU EPP-a PRIJEDLOG REZOLUCIJE: "Legitimno predstavljanje preduslov za stabilnost BiH!"

U skladu sa odlukama Ustavnog suda BiH iz 2016. godine, navodi se u HDZ-ovom prijedlogu rezolucije, preduslov političke stabilnosti BiH je legitimno političko predstavljanje, koje treba osigurati na svim političkim i administrativnim razinama, kako konstitutivni narodi i svi drugi građani ne bi bili lišeni njihovih demokratskih prava da biraju svoje predstavnike. 

  • Vijesti

  • 25. Maj 2022  26. Maj 2022

  • 18

Portal "Istraga.ba" došao je danas u posjed HDZ-ovog prijedloga "Hitne rezolucije o izbornoj reformi u BiH" koji će biti ponuđen na usvajanje Kongresu Evropske narodne stranke. Kongres EPP-a će biti održan od 30. maja do 1. juna ove godine u Rotterdamu u Nizozemskoj. 

U uvodu rezolucije se ističe da u "kontekstu drastičnog pogoršanja sigurnosnog okruženja u Evropi uslijed agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, Evropska unija mora spriječiti moguće nove negativne scenarije i uložiti napore koji će usmjeriti Jugoistočnu Evropu prema ubrzanom prihvatanju temeljnih europskih vrijednosti".

Podsjeća se na zaključke Hitne rezolucije Evropskih narodnih stranaka sa kongresa EPP-a u Zagrebu iz 2019. godine u kojoj se kaže da "Zapadni Balkan ostaje područje strateške važnosti za Evropsku uniju budući da stabilnost, ekonomija i društveni razvoj u regiji imaju direktne konsekvence na EU“.

Pri tome, stoji u Rezoluciji, proces pristupanja igra ključnu ulogu u osiguranju transformacije Bosne i Hercegovine u stabilnu i funkcionalnu evropsku zemlju.

U prijedlogu Rezolucije se naglašava zabrinutost neusvajanjem reformi usklađenih sa 14 prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije. EPP, stoji u HDZ-ovom prijedlogu rezolucije, čvrsto vjeruje da barem nekoliko prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije treba biti implementirano što je prije moguće, među kojima je izborna i ograničena ustavna reforma, kao i osiguranje funkcionalnosti svih državnih institucija. Paralelno treba biti postignut i značajan progres u implementaciji drugih vitalnih reformi kao što je jačanje mehanizma koordinacije, osiguranje efektivne koordinacije i kapaciteta za upravljanje granicom i implementiranje antikorupcijskih mjera, stoji u prijedlogu rezolucije.

Dalje, prema prijedlogu Rezulucije, EPP pozdravlja zaključke Evropskog vijeća o Bosni i Hercegovini sa sastanka od 24-25. marta 2022. godine i podržava naknadnu posjetu Sarajevu od strane predsjednika Evropskog vijeća kojom je potvrđen najviši nivo posvećenosti u cilju postizanja dogovora o izbornoj reformi i ograničenoj reformi ustava. Pozdravljaju se nastojanja svih institucija, uključujući i Evropsku komisiju, Europsku službu za vanjske poslove, Ureda visokog predstavnika u BiH i Venecijanske komisije u pomoći političkim liderima u BIH da pronađu konsenzus. U tom kontekstu, EPP poziva na punu implementaciju Mostarskog sporazuma o izbornoj reformi iz 2020. godine koji je postopisan od strane predstavnika EU i drugih međunarodnih zvaničnika.

HDZ-ov prijedlog rezolucije također naglašava podršku političkom dijalogu kojem se mora dati priotiret nad blokiranjem najvažnijih političkih procesa i reformi čime se produžava politička kriza koja predstavlja potencijalnu prijetnju za demokratiju, stabilnost i vladavinu prava u BIH.

Također, prema HDZovom prijedlogu, EPP poziva na brzu promjenu Izbornog zakona u skladu sa relevantnim odlukama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH i na implementaciju principa pune jednakosti, pariteta i nediskiminacije sva tri konstitutivna naroda i svih drugih građana u svim političkim institucijama.

U skladu sa odlukama Ustavnog suda BiH iz 2016. godine, navodi se dalje u HDZ-ovom prijedlogu rezolucije, preduslov političke stabilnosti BiH je legitimno političko predstavljanje, koje treba osigurati na svim političkim i administrativnim razinama, kako konstitutivni narodi i svi drugi građani ne bi bili lišeni njihovih demokratskih prava da biraju svoje predstavnike. 

Na kraju, Rezolucija poziva sve političke lidere i institucije BiH da daju svoj konstruktivni doprinos u osiguranju poštenih izbora i izbjegnu izbornu praksu koja će dovesti u opasnost legitimno poliitčko predstavljanje svih konstitutivnih naroda i svih građana.

(SB)

Komentari - Ukupno 18

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...