IZ AMBASADE SAD-a UPOZORAVAJU HDZ I VIJEĆE MINISTARA BiH: "Nema vremena..."

(...) niti opravdanja za odlaganje takve odluke.

  • Politika

  • 25. Maj 2022  26. Maj 2022

  • 0

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini naveli su kako Vijeće ministara ima puno pravo odobriti finansiranje izbora, s obzirom na to da budžet BiH nije usvojen te da nema vremena niti opravdanja za odlaganje takve odluke.

"Ambasador Murphy i naši partneri iz međunarodne zajednice sastali su se danas sa predsjedavajućim Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom kako bi pozvali Vijeće ministara da ispuni svoju ustavnu odgovornost za demokratiju u BiH i odobri finansiranje Općih izbora 2. oktobra. Nema vremena niti opravdanja za odlaganje odluke", saopćili su iz Ambasade SAD-a te dodali: 

"Suprotno onome što se tvrdi, Vijeće ministara ima puno pravo da odobri finansiranje izbora u nedostatku budžeta. Član 11. Zakona o finansiranju institucija BiH nedvosmisleno navodi da Vijeće ministara može, za vrijeme privremenog finansiranja, donijeti posebnu odluku o odobravanju izdataka."

Ističu da je Ured za zakonodavna pitanja Vijeća ministara zaključio je da je ovom odredbom dozvoljeno finansiranja izbora.

"Kontinuirani nedostatak izdvajanja novca za osnovne demokratske funkcije BiH predstavlja namjernu političku opstrukciju i napad na osnovna prava građana BiH", zaključuju iz Ambasade SAD-a.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...