MARIO MIKULIĆ, ZASTUPNIK U PARLAMENTU FBiH TVRDI: "HDZ neće opstruirati izbore, glasaćemo za proračun!"

Ne prežemo od bilo kakvih sankcija, već želimo stati uz položaj hrvatskog naroda.

  • Politika

  • 25. Maj 2022  26. Maj 2022

  • 2

Mario Mikulić, HDZ-ov zastupnik u Parlamentu FBiH govorio je za N1 o najavi preustroja BiH, te kako bi on izgledao, optužbama na račun HDZ da opstruira predstojeće izbore, te o sigurnosnoj situaciju u Kantonu Sarajevo zbog dojava o bombama u školama i javnim institucijama.

Teške su optužbe na račun HDZ-a uz navode da opstruira financiranje izbora. Hoće li se ovo pitanje riješiti usvajanjem proračuna sutra na sjednici Vijeća ministara?

Sutra je sjednica Vijeća ministara na kojem će se naći Nacrt okvirnog budžeta za 2022. – 2024. HDZ nije opstruirao taj proces, već neki drugi. Proces traje dvije godine kada govorimo o proračunu za ‘21. i ‘22. godinu. Vjekoslav Bevanda, kao ministar finansija je najkompetentniji za tu poziciju i ako njemu ne vjerujemo, kome ćemo. On je upoznat sa procedurama i mislim da je deplasirano govoriti o opstruiranju HDZ. Mi želimo raditi po zakonu, a ne po nečijim željama. HDZ ne pristaje na to. Mislim da je sve jasno, kada ministar finansija iz HDZ predlaže proračun, mislim da će i glasati za.

HDZ i HNS želi da bude sve u ovkiru zakonskih odredbi i tako artukulišemo stavove dodaje Mikulić.

Sattler je bio oštar prema HDZ-ovim ministrima i pozvao da se riješi finansiranje izbora, u suprotnom prijeti bonskim ovlastima. Šta ukoliko se uvedu sankcije HDZ-ovim dužnosnicima?

Gospodin Sattler radi svoj posao i mi svoj. Želimo funkcionalnost BiH i ravnopravnost naroda. Ne odustajemo od toga. Ne prežemo od bilo kakvih sankcija, već želimo stati uz položaj hrvatskog naroda. Naravno, HDZ nema namjeru opstruirati izborni proces. Zagovornici smo izbornog procesa i da se riješe presude suda u Strazburu i Ustavnog suda BiH.

Traži se preustroj BiH. Kakav to preustroj želi HDZ, a danas je  Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti kazala da traži “treći entitet”?

Prije dvije godine je potpisan Mostarski sporazum u Mostaru pred izbore. SDA blokira procese i ne želi dogovoreno u Mostaru riješiti, a mislimo na legitimno predstavljanje. Dali smo ruku da riješimo nesuglasice. Sve što smo mi artikulirali u sporazumu pred medijatorima iz međunarodne zajednice nije se poštovalo. Jako je puno spekulacija. Odluke će se donositi na sjednicama HNS-a o budućim potezima hrvatskog nacionalnog bića u BiH.

Mnogo je sastanaka bilo kako bi došlo do izmjene Izbornog zakona BiH. Međunarodna zajednica i domaći političari nisu postigli dogovor.

Veliko je zanimanje za izmjenu Izbornog zakona. Premijer Hrvatske Andrej Plenković utječe unutar EU da se ovo pitanje riješi. BiH postaje tema i to vidi međunarodna zajednica. Vidi se zašto je hrvatski narod nezadovoljan. HDZ nije prihvatio činjenicu da se nije izmijenio Izborni zakon. Ne želimo nametanja da nam se biraju politički predstavnici, da gledamo kako nam neko drugi bira predstavnike i da mi to mirno gledamo. Željko Komšić je pokazao da je drugi član Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Zaključio je da “HDZ i HNS imaju mnogo kvalitetnih kandidata za predstojeće izbore i kandidati će uskoro biti poznati javnosti”.

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...