JEDAN OD NAJZNAČAJNIJIH I NAJOSEBUJNIJIH BH. SLIKARA: Promovirana prva monografija o Behaudinu Selmanoviću 

Selmanović predstavlja jedinstven primjer u modernom bosanskohercegovačkom slikarstvu inspiracije islamskom kulturom i tradicijom.

  • Kultura

  • 26. Maj 2022  26. Maj 2022

  • 0

Promocija prve monografije o slikaru Behaudinu Selmanoviću autorice prof. dr. Aide Abadžić Hodžić održana je jučer u Bošnjačkom institutu u Sarajevu.

Projekat izrade monografije uključivao je opsežan naučno-istraživački rad, istrajno prikupljanje informacija i arhivskog materijala o slikarevom životu, razgovore autorice sa slikarevom porodicom i prijateljima,  kao i lociranje slika koje se nalaze kod familije Selmanović, u institucijama i kod pojedinaca.

U konačnici, projekat izrade monografije rezultirao je bogato opremljenom i iscrpno urađenom monografijom koja daje prikaz života i djela jednog od najznačajnijih i najosebujnijih bosanskohercegovačkih slikara.

"Selmanović predstavlja jedinstven primjer u modernom bosanskohercegovačkom slikarstvu inspiracije islamskom kulturom i tradicijom. On je bio uvjeren da se tradicija ne nasljeđuje, nego otkriva dugotrajnim postupkom. Za njega je svaka slika bila zadatak kojem je pristupao s punom posvećenošću", kazala je prof. dr. Aida Abadžić Hodžić.

Opus Behaudina Selmanovića značajan je i za projekat "Pod nebom vedre vjere: islam i Evropa u iskustvu Bosne“, kojeg realizira Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a kojim se nastoje predstaviti kulturno-historijski aspekti i dostignuća muslimana u Bosni koji dokumentovano i naučno potvrđuju evropsku bit te doprinose njihovom boljem upoznavanju.

"Njegov opus predstavlja vrlo lijep primjer savremenih refleksija islamske umjetnosti u slikarstvu. Isto tako, sve teme i motivi njegovih slika uklapaju se u jednu od sekcija naše izložbe", naglasila je Abadžić Hodžić, koja je autor koncepta, voditelj istraživačkog projekta i glavni kustos izložbe "Pod nebom vedre vjere: islam i Evropa u iskustvu Bosne".

Jučer predstavljena monografija je izašla u izdanju Bošnjačkog instituta - Fondacije Adila Zulfikarpašića, čiji je direktor prof. dr. dr. Faris Gavrankapetanović ocijenio kako je Selmanović pravio most između umjetnosti koja je dolazila s Istoka i umjetnosti koja je dolazila s Zapada.

"Nije bio prepoznat tokom svog života. Njegova vrijednost je prepoznata nakon njegove smrti i  ovom monografijom Institut želi da doprinese afirmaciji njegovog djela", izjavio je Gavrankapetanović.

Na promociji su se, pored autorice i direktora Gavrankapetanovića, obratili i prof. dr. Dubravka Pozderac-Lejlić, prof. dr. Fahrudin Rizvanbegović i prof. dr. Enes Pelidija, koji su govorili o izuzetno značajnom doprinosu Selmanovićevog rada ukupnoj tradiciji Bošnjaka u Sandžaku i Bosni i Hercegovini.

(Preporod.info)

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...