MAGAZINOVIĆ IZ ZAGREBA: "Hrvatska i Srbija nisu garanti, nego strane potpisnice Dejtonskog sporazuma"

Zagrebački plenum “Quo vadis Balkan” okupio je progresivne političare regije, zastupnike u nacionalnim parlamentima i Evropskom parlamentu, intelktualce, NVO lidere i aktiviste.

  • Politika

  • 27. Maj 2022  27. Maj 2022

  • 4

Šef kluba poslanika Socijaldemokratske partije BiH u Parlamentu BiH Saša Magazinović govorio je danas u Zagrebu na panelu "(Ne)dobrosusjedski odnosi u regionu". 

Istaknuo je da se Bosna i Hercegovina konstantno destabilizuje od strane visokih dužnosnika Srbije i Hrvatske, te da te aktivnosti imaju elemente tihe agresije. Nedopustivim je ocijenio temelj za takvo ponašanje koji leži u lažnom predstavljanju susjednih država kao garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma, te je prisutnim učesnicima iz regije Balkana i diplomatskog kora još jednom pojasnio da su Hrvatska i Srbija u Dejtonskom mirovnom sporazumu vrlo jasno definisane kao strane, potpisnice i sudionice. 

Ocijenio je da se dobrosusjedskim odnosima ne može nazvati namjera Hrvatske da odlaže nuklearni otpad na granici sa BiH ili da koristi Buško jezero za proizvodnju struje, a da za to pravedno ne plaća.

Dodao je da nije dobrosusjedski čin Srbije imati namjeru graditi hidrocentralu na našoj teritoriji bez saglasnosti države Bosne i Hercegovine, kao što nije dobrosusjedski svjesno pružati utočište ratnim zločincima. 

Kao najeklatantnije primjere nedobrosusjedskih odnosa naveo je političke aktivnosti Zorana Milanovića i Aleksandra Vučića, koji se direktno upliću u donošenje odluka u suverenoj državi Bosni i Hercegovini.

Zapitao se kako to da naši zapadni partneri glasno osuđuju ruski uticaj u BiH i regiji čemu se i sam pridružio, a da mnogo veći po BiH štetniji uticaj - onaj iz Srbije i Hrvatske - prolazi bez tako glasne osude. 

Zaključio je da je u svojoj prošlosti Bosna i Hercegovina prevazišla mnogo veće izazove od ovih današnjih i nadživjela sve one koji joj ne misle dobro, te da se loše onima koji su to činili Bosni i Hercegovini uvijek višestruko loše vraćalo. 

Zagrebački plenum “Quo vadis Balkan” okupio je progresivne političare regije, zastupnike u nacionalnim parlamentima i Evropskom parlamentu, intelktualce, NVO lidere i aktiviste, prenosi nap.ba.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...