NAJVIŠE CIJENE IKADA: Pivo u Njemačkoj će drastično poskupjeti, a odjeća i automobili…

Posljednjih godina pivo je postalo jeftinije od većine ostalih proizvoda uobičajene kupovine.

  • Ekonomija

  • 28. Maj 2022  

  • 0

Sve je poskupjelo, a posebno energija. No, cijena piva nije adekvatno prilagođena i trebalo bi biti znatno skuplje, kaže direktor prodaje pivovare Erdinger Weißbräu Josef Westermeier.

"Gajt bijelog pšeničnog piva trebao bi koštati 3-4 eura više. Kada će se to dogoditi, za sada je otvoreno", rekao je Westermeyer za T-Online.

Posljednjih godina pivo je postalo jeftinije od većine ostalih proizvoda uobičajene kupovine.

"Obuća, automobili i gotovo sve ostalo sada je puno skuplje nego relativno nedavno. Samo su cijene namirnica i piva gotovo nepromijenjene i preniske", rekao je.

"Ako maloprodajne trgovine i kupci sami ne shvate da pivo ima neku vrijednost, doći će do velikih potresa i mnogi brendovi će na kraju propasti."

Proizvodnja piva energetski je intenzivan proces, a cijena energije pivovara utrostručila se, rekao je Westermeyer. Ako zbog rata u Ukrajini prestanu isporuke plina, obiteljske pivovare morat će odlučiti što mogu, a što ne mogu proizvoditi.

"Najmanje je ugrožena proizvodnja točenog piva, jer zahtijeva najmanje energije. Iskreno, potrebna nam je trijaža piva, odnosno prioritetizacija kanala prodaje", dodao je Westermeyer.

"Morat ćemo odlučiti", rekao je, koji kupci mogu dobiti koju količinu piva, a najvjerniji kupci imaju prioritet.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...