ŠTA SE DEŠAVA SA PUTINOM: Trese mu se ruka i teško hoda (VIDEO)

Na snimku se jasno vidjelo da je Putin pogrbljen, utonuo u stolicu i pripijen desnom rukom za sto.

  • Svijet

  • 28. Maj 2022  

  • 1

Ruski predsjednik Vladimir Putin nije dobro, tvrdnja je koja se sve češće pojavljuje u svjetskim medijima.

Iz daleka mu se postavljaju razne dijagnoze na osnovu snimaka na kojima izgleda loše i ponaša se čudno ili prema nepotvrđenim glasinama o njegovom zdravstvenom stanju, što se očekuje da će Kremlj demantovati.

Ovo je na neki način nastavak već ustaljenog trenda – sjetite se da su na sličan način kao bivšem predsjedniku SAD Donaldu Trumpu postavljane razne dijagnoze, uglavnom iz oblasti psihijatrije i neurologije, a potom i slična dijagnoza Trumpovog naslednika Joe Bidena.

Ali da li su spekulacije da je Putin teško, čak i neizlječivo bolestan, puko ogovaranje vođeno senzacionalizmom i onim što se na engleskom naziva "poželjno razmišljanje"? Ili ima istine u glasinama?

21. aprila, na pozorišnom sastanku sa svojim lojalnim ministrom odbrane Sergejem Šojguom, ruski predsjednik je izdao naređenje da se otkaže planirani napad na ogromnu čeličanu Azovstal u Mariupolju, koju su tada još uvijek držali ukrajinski branioci, i da se blokira potonja ukrajinska tvrđava.

Grčevito se hvata za sto sa drhtavom rukom u drugom kadru

Ruske snage očigledno nisu ispoštovale ovo naređenje, ali su nastavile da nasilno napadaju Azovstal. Ali njegov izgled je privukao istu pažnju kao i Putinove riječi. Na snimku se jasno vidjelo da je Putin pogrbljen, utonuo u stolicu i pripijen desnom rukom za sto. Sastanak je trajao dvanaest minuta, a Putin, prema snimku, nikada nije odvojio desnu ruku od ivice stola. Ni to možda nije toliko neobično – moglo bi se pripisati, na primjer, očiglednoj i razumljivoj nervozi ruskog diktatora zbog rata koji ne ide kako je očekivao – ako bi vidio sa sastanka sa bjeloruskim predsjednikom i vjerovatno većinom odani saveznik Aleksandar Lukašenko ranije se nije pojavio na kojoj se čini da se nekontrolisano trese ista ruka.

Snimak je lošeg kvaliteta i izgleda kao da je isječen sa snimka sastanka koji je objavila ruska televizija, ali izgleda da nije montiran. Osim toga, na zvaničnom snimku sastanka primjetno je da Putin nemirno tapka i uvija nogama.

Ne znamo da li je to simptom bolesti, ali treba napomenuti da je takozvani sindrom nemirnih nogu relativno čest neurološki poremećaj koji može biti uzrokovan Parkinsonovom bolešću.

Poređenje sa Hitlerovim tremorom

Daily Mail je čak uporedio Putinovo drhtanje sa ozloglašenim video snimkom nacističkog diktatora Adolfa Hitlera s kraja Drugog svjetskog rata, koji uzalud pokušava da sakrije lijevu ruku iza leđa koja se nekontrolisano tresla dok je ukrašavao Hitlerovu omladinu koja je posljednjih dana branila Berlin.

Naravno, ne možemo znati da li Putin boluje od iste ili slične bolesti od koje je bolovao Hitler prije nego što se ubio u svom bunkeru.

Dana 2. maja, Daily Mail je također objavio misteriozni profil na Telegramu pod nazivom General SVR, pozivajući se na neimenovani visoki izvor iz Kremlja koji je rekao da Putin ima rak abdomena, Parkinsonovu bolest i šizoafektivni poremećaj. Operaciju, koja je navodno bila zakazana za njega u aprilu , ali ga je odložio, odlučivši da ga izvede poslije tradicionalne vojne parade na Dan pobjede.

"Tokom same operacije i dok ne dođe sebi, što može da potraje dva ili tri dana, Patrušev (predsednik Saveta bezbjednosti i bivši šef FSB) će imati kontrolu nad zemljom", dodao je anonimni izvor.

Ruski projekat: Putina prati stručnjak za rak štitne žlezde

Ruski nezavisni istraživački medij Projekt, koji je zabranjen u zemlji i radi iz inostranstva, objavio je prije skoro dva mjeseca, a Daily Mail je prenio, da Putina stalno prati ljekar specijalista za rak štitne žlijezde. Ovaj ruski hirurg po imenu Jevgenij Selivanov, koji je zaposlen u moskovskoj Centralnoj kliničkoj bolnici, navodno često odlazi iz Moskve u Soči, grad i ljetovalište na Crnom moru gdje Putin često rado odlazi da se odmori i sastane sa međunarodnim liderima.

A Projekat je objavio dokument koji navodno pokazuje da je Selivanov letio iz Moskve u Soči najmanje 35 puta. Osim toga, projekat sugeriše da je Putina 2016. liječio neurohirurg Oleg Miškin u sanatorijumu, zajedno sa nizom drugih specijalista, a da je Miškin sljedeće godine dobio medalju Počasni doktor Rusije.

Kao dodatni pokazatelj da Putin ima rak štitne žlezde, navode da je i sam pokazao interesovanje javnosti za liječenje ove vrste raka. Zabranjeni ruski mediji podsjećaju da je Putin 2020. posjetio Nacionalni medicinski istraživački centar za endokrinologiju i razgovarao sa njegovim šefom Ivanom Dedovim, inače šefom Putinove najstarije kćerke Marije Voroncove.

Deda je Putinu pričao o visokoj učestalosti raka štitne žlijezde i novom hormonskom lijeku Tirogin, koji suzbija metastaze poslije operacije.

"Oporavak u 95 – 98 posto slučajeva?", upitan je, očigledno već obaviješten od Putina, na šta je ovaj ljekar odgovorio potvrdno. Prema jednoj od glasina koje kruže, ruski predsjednik prima terapiju steroidima, a njegovo veoma primjetno oticanje lica posljednjih godina je nuspojava te terapije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...