LAVROV OTKRIO RATNE PLANOVE MOSKVE U UKRAJINI: „To je bezuvjetni prioritet Rusije…“

Rusi postepeno, ali kontinuirano osvajaju Donbas, koji čine regije Luhansk i Donjeck.

  • Svijet

  • 30. Maj 2022  30. Maj 2022

  • 0

"Oslobođenje" ukrajinskog Donbasa je "bezuvjetni prioritet" za Moskvu, dok bi ostali ukrajinski teritoriji mogli sami odlučiti o svojoj budućnosti, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, izvijestila je  u nedjelju novinska agencija RIA .

"Oslobođenje regija Donjecka i Luhanska, koje je Ruska Federacija priznala kao neovisne države, bezuvjetni je prioritet", rekao je Lavrov u intervjuu za francuski TV kanal TF1, prenijela je ruska agencija RIA.

Što se tiče ostalih teritorija u Ukrajini "ljudi na tim područjima bi trebali odlučivati ​​o svojoj budućnosti", rekao je Lavrov.

Dijelovi Donbasa su pod kontrolom separatista koje podupire Moskva, a posljednjih je dana u centru pažnje bitka za Sjeverodonjeck, koji se nalazi na istočnoj strani rijeke Siverski Donets.

Rusi postepeno, ali kontinuirano osvajaju Donbas, koji čine regije Luhansk i Donjeck.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je rekao da je vojna situacija u Donbasu vrlo zamršena, ali je odbrana vrlo jaka i uspješno odolijeva napadima na nekoliko mjesta, uključujući Sjeverodonjeck i Lisišansk.

 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...