ĆAMIL DURAKOVIĆ OTVORENO: "Cilj svima nama treba da bude jačanje države BiH u Banjoj Luci"

Smatra da njegova kandidatura ne može pomrsiti račune o jedinstvu Pokreta za državu.

  • Politika

  • 31. Maj 2022  01. Jun. 2022

  • 1

Ćamil Duraković bio je gost u emisiji "Rezime", u kojoj je rekao da je ovjerena njegova prijava na izbore, a da će se kandidatura za potpredsjednika Republike Srpske ovjeriti u julu.

"Ja nisam politički amater niti neki pionir da nemam svoje ljude, prijatelje širom BiH, dijaspore posebno. Kada je krenula ova jedna divna inicijativa od SDP-a prošle godine, ja sam pozvan da se pridružim tom Pokretu za državu i da učestvujem kao nezavisni politički aktivista u afirmaciji naše priče. Reakcija građana je pozitivna posebno iz razloga što su prvi put SDP i SDA zajedno u RS-u. Sve koalicije unazad 20-ak i nešto godina i politike su pokazale da nam nešto nedostaje u afirmaciji države unutar institucija entiteta Republika Srpska. I uglavnom je ta probosanska politika opadala da smo danas svedeni na tri od, Ustavom zagarantovana, četiri poslanika u NSRS-u. Tako da reakcija građana je dobra s tim da sve što se bliži upravo ova ovjera kandidatura u strankama se bude sve više one ambicije za jačanje one stranačke, a ne državne infrastrukture. I onda tu stvari već počinju biti malo degutantne. Pokret za državu će ostati jedinstven oko zajedničke liste za Narodnu skupštinu i zajedničke liste za Parlamentarnu skupštinu BiH i eventualno kandidata za člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda. I to je zaista važno."

Pojašnjava da pozicija potpredsjednika RS-a treba biti pozicija koja spaja kompletan probosanski politički blok.

"A ne da sjedi kadar jedne politike koji će iz Banje Luke napadati političke stranke u Sarajevu."

Duraković naglašava da je podrška građana najbitnija.

"Ako sam ja sam 2018. dobio 10.300 glasova, vi mislite da mene stranke nisu pozivale da budem član? Sve i jedna. Ja nemam problem, ako je država u pitanju, da budem sa bilo kim ili protiv bilo koga. Ja ne želim da isključim činjenicu da  su gospodin Mijatović i gospodin Edin Ramić  zaista izvrsni ljudi koji ulažu nadljudske napore da se ovo desi. Ali je toliko tih političkih kadrova koji čekaju da im neki Edin Ramić ili neki Vojin Mijatović obezbijede mandat. To je ono što mene iritira."

Ovo je borba protiv antipolitika

Smatra da njegova kandidatura ne može pomrsiti račune o jedinstvu Pokreta za državu.

"Može za one koji žele da lažu. Dakle pozicija potpredsjednika je pozicija koja po Ustavu pripada Bošnjacima. Ne postoji šansa da to bude neko treći. Ja aposlutno podržavam Pokret za državu, afirmiram, radiću za te liste, za te ljude. I zašto sam ja smetnja? Nije mi to niko rekao, bilo je malo ljutnje. Zašto bi se mi vječno povlačili pred nekim političkim oportunistima. Govorim o gospodinu Arifagiću. Pozivam SDA da ne izbaci svog kandidata, da pokaže svoju političku mudrost i time bi i SDA i SDP, kao dvije najjače naše stranke, kazali da su spremne da prihvate nestranačku ličnost na poziciju koja će koordinirati između svih stranaka. A cilj svima treba da nam bude jačanje države BiH na tom dijelu, u Banjoj Luci."

Duraković smatra da neće biti problem napraviti zajedničku listu.

"Zajednička lista je problem jer ukoliko tu raspemo glasove onda ne ostvarujemo izborni prag i mandate koje očekujemo. Ja ih pozivam da odabir kandidata bude po osnovi referenci. i evo ja pristajem na sve uslove koje oni propišu."

Naglašava da želi da bude osoba koja će okupljati probosanske stranke i raditi zajedno s njima.

Kaže da se u RS-u dešava sistemsko, represivno djelovanje na Bošnjake.

"Posebno Bošnjake koji su zaista preživjeli najveće zločine. Dakle ovo nije borba za jednu ili drugu ili treću politiku, ovo je borba protiv antipolitika."

(federalna.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...