NAKON DEBAKLA HDZ-a U ROTTERDAMU OGLASIO SE IZETBEGOVIĆ: "Zahvaljujem se prijateljima i partnerima iz Evropske narodne stranke što su uvažili naše argumente"

Danas je HDZ BiH doživio težak poraz na kongresu Evropske narodne stranke. Iz teksta prijedloga rezolucije o BiH izbačen je termin "legitimno predstavljanje".

  • Politika

  • 31. Maj 2022  01. Jun. 2022

  • 22

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović prisustvovao je danas Plenarnoj sjednici 27. Kongresa EPP - European People's Party u Rotterdamu.

"Zahvaljujem se prijateljima i partnerima iz Evropske narodne stranke (EPP) što su uvažili naše argumente i u usvojenoj Rezoluciji prepoznali prave prioritete u Bosni i Hercegovini, te jasno označili političke aktere koji blokiraju demokratske procese i put naše zemlje prema Evropskoj Uniji", naveo je Izetbegović i dodao: 

"Pozdravljam i osudu politika koje prijete teritorijalnom integritetu, jedinstvu i suverenitetu zemlje, uz jasnu poruku da bilo kakve neustavne secesionističke akcije, koje izlaze iz ustavnih i zakonskih okvira, moraju prestati kako bi se omogućilo Bosni i Hercegovini da se posveti neophodnim reformama i dalje slijedi svoju EU perspektivu."

U Rezoluciji se oštro osuđuje najnovije neprihvatljivo huškanje koje dovodi u pitanje teritorijalni integritet, jedinstvo i suverenitet zemlje.

- Bilo kakve neustavne secesionističke akcije, izlazeći iz ustavnih i zakonskih okvira, moraju prestati, dok se trenutna blokada institucija mora odmah prekinuti, kako bi se omogućilo Bosni i Hercegovini da se pozabavi neophodnim reformama i dalje slijedi svoju EU perspektivu, navodi se u Rezoluciji.

Kako je ranije objavljeno, danas je HDZ BiH doživio težak poraz na kongresu Evropske narodne stranke. Iz teksta prijedloga rezolucije o BiH izbačen je termin "legitimno predstavljanje".

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 22

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...