"POSLODAVCI ĆE MORATI POVEĆATI PLATE RADNICIMA": Očekuje nas teška jesen, možemo očekivati nova poskupljenja

Cijena hrane i energenata će rasti, a pogotovo energenata koja će rasti u jesen, kazala je Pilav-Velić, te je statističkim podacima ukazala da je došlo do povećanja cijena koju osjete građani.

  • Ekonomija

  • 01. Jun. 2022  02. Jun. 2022

  • 0

Situacija sa ekonomskom situacijom u Bosni i Hecegovini, regiji i svijetu komplikuje se iz dana u dan, a tek nas na jesen se očekuje rast cijena energenata, što će utjecati na ostale cijene, kazala je za N1 Amila Pilav-Velić sa Ekonomskog fakulteta u Sarajevu. Poslodavci će radnicima morati povećati plate, što će kako je objasnila Pilav, lančano dovesti do druge faze stagflacije, koja će u konačnici i značiti pad investicija.

Cijena hrane i energenata će rasti, a pogotovo energenata koja će rasti u jesen, kazala je Pilav-Velić, te je statističkim podacima ukazala da je došlo do povećanja cijena koju osjete građani.

“Prosječna plata u BiH je nešto viša od 1050 KM i kada to uporedite sa sindikalnom potrošačkom korpom koja zaista pokriva samo nužne potrebe ona na mjesečnom inovu iznosi 2400 KM. Mi sa prosječnom platom možemo pokriti 44 posto potrošačke korpe. Ja se sjećam da je u jesen prošle godine  taj omjer bio dosta povoljniji, bio 1 naprema 3 sada nije 1 naprema 2”, navela je Pilav.

Pilav-Velić navodi da možemo očekivati cijena gasa ali i goriva i da će na to sve utjecati situacija sa Rusijom.

“Ja se nadam da ćemo doći u drugu fazu, indeksacije plata koja se očekuje. Nažalost, to nije ni dobra situacija to se naziva drugom fazom stagflacije. Čim imate kontinuiranu inflaciju, pad proizvodnje i GDP-a, vi ulazite u drugu fazu stagflacije. Vidjeli smo jučer proteste državnih službenika. To je nešto što možemo očekivati u narednom periodu, znači pritisak na poslodavce i kada dođe do povećanja plata, pretpostavka je da će morati doći u konačnici, čjudi odlaze gdje su bolje plaćeni poslovi”, pojasnila je Pilav.

Naredna faza staglflacije je, kako Pilav navodi, pad investicija.

“Ono što je najteža posljedica toga je gubitak radnih mjesta, odnosno smanjenje zaposlenosti”, upozorila je Pilav.

Ekonomske politike ovu situaciju ne vide ozbiljno i nema hitnih paketa mjera te u našim budžetima imamo višak prihoda, objasnila je Pilav, te se kako navodi, struka ne konsultuje.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...