ŽUSTRA REAKCIJA DEMOKRATSKE FRONTE: SNSD i HDZ iz straha od Komšićeve apelacije vrše pritisak na Ustavni sud...

Osim toga, nervozne reakcije SNSD-a i HDZ-a otkrivaju ono što DF već godinama govori, a govori o namjeri tih stranaka da kroz korištenje sadašnjih domova naroda i tih neselektivnih vitalnih etničkih interesa, proizvode njima željenu atmosferu u kojoj je Bosna i Hercegovina “nemoguća” ili “neodrživa” država, te kako izvan etničko-plemenskog modela političkog poretka ne može postojati ništa drugo.

  • Mini market

  • 02. Jun. 2022  02. Jun. 2022

  • 2

Povodom brojnih optužbi koje dolaze od strane SNSD-a i HDZ-a, a zbog činjenice da je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić uputio apelaciju Ustavnom sudu BiH kojom se traži da Ustavni sud proglasi neustavnim odredbe koje se tiču vitalnog interesa u Domu naroda i Vijeću naroda RS, oglasio se član predsjedništva Demokratske fronte Senadin Lavić.

-Nesuvisle reakcije koje su uslijedile iz redova SNSD-a i HDZ-a, a u kojima se govori o Komšićevom podrivanju dejtonskog poretka, dolaze od onih koji nisu spremni prihvatiti i primijeniti potpunu demokratiju i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini, kao principe koji su ugrađeni u Ustav Bosne i Hercegovine.

Takvima smeta, pa čak ih i uznemiruje činjenica da ostvarivanje potpune demokratije i vladavine prava, njima oduzima mogućnost da svjesno i planski ostvaruju niz blokada, koje im u konačnici služe kao instrument za političke ucjene, kako bi parlamentarna manjina ostvarivala vladavinu ili vlast koja im ne pripada.

Njihove izmišljotine i maštanja u kojima je Bosna i Hercegovina interpretirana kao konstrukt tri konstituentna naroda koji su navodno državotvorni, osim što su netačne, ustvari, jako su opasne i predstavljaju temelj za konstantne etničke podjele i tenzije iz kojih proizlazi konfliktno društvo. Ta mantra o “tronarodnoj zajednici” onemogućava uspostavljanje državnog poretka i vladavinu prava. Zato imamo dominantnu partijsku državu.

Njihova sporna argumentacija obmanjuje da se svođenjem kolektivnih prava, na spisak od 4-5 vrlo konkretnih elemenata, koji se tiču kulturnog identiteta etničkih zajednica (dakle, njihovog samoodređenja), stvara neko unitarno uređenje u Bosni i Hercegovini, svakome ko imalo poznaje osnovne oblike državnog uređenje izaziva podsmijeh i nevjericu. Tolika količina neznanja kojima zrače “branitelji kolektivnih prava“ postaje tragikomična, iracionalna i drska.

Osim toga, nervozne reakcije SNSD-a i HDZ-a otkrivaju ono što DF već godinama govori, a govori o namjeri tih stranaka da kroz korištenje sadašnjih domova naroda i tih neselektivnih vitalnih etničkih interesa, proizvode njima željenu atmosferu u kojoj je Bosna i Hercegovina “nemoguća” ili “neodrživa” država, te kako izvan etničko-plemenskog modela političkog poretka ne može postojati ništa drugo.

U međuvremenu, oni čine sve da kroz borbu za navodna kolektivna prava, redovno isporučuju dio suvereniteta Bosne i Hercegovine susjednim zemljama – Srbiji i Hrvatskoj. To je, naravno, davno uočeno, tako da nama, bosanski i građanski orijentiranim pojedincima i političkim strankama, predstoji odlučna borba da kroz korekcije sadašnjeg političkog sistema učinimo Bosnu i Hercegovinu normalnom zemljom sa potpunom demokratijom i vladavinom prava, u kojoj je građanin temeljni nositelj suvereniteta, najviša politička vrijednost i jednakopravan s bilo kojim drugim građaninom na svakom pedlju Bosne.

Evidentna je namjera tih reakcionarnih antibosanskih snaga da kroz bombastične medijske istupe vrše pritisak na Ustavni sud Bosne i Hercegovine, jer oni neće ili ne znaju živjeti u ambijentu potpune demokratije, već su skloni autokratskim režimima u kojima jedan vlada umjesto svih, što je njihov temeljni problem. Autoritarna svijest je predvorje fašistoidnog političkog sistema gdje nestaje čovjek-građanin i dominira vođa, navodi Lavić.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...