PANIKA I STRAH MEĐU GRAĐANIMA: Pogledajte šta je najviše poskupjelo u Bosni i Hercegovini

Svaki, pa i najmanji rast cijena među bh. građanima izaziva sve veću paniku i strah.

  • Ekonomija

  • 02. Jun. 2022  02. Jun. 2022

  • 1

Svaki, pa i najmanji rast cijena među bh. građanima izaziva sve veću paniku i strah.

"Nema ništa gore od toga kada gledate plaću kako nestaje i prije nego što ste je dobili - govori Mostarac koji, kako kaže, iz dana u dan vodi borbu s neizbježnim troškovima", piše Večernji list BiH.

"Hrana je sve skuplja, gorivo također, računi pristižu, dugovi se brzo gomilaju ako se i na trenutak opustite. Iako sam uvijek vodio računa o troškovima i planirao kako potrošiti novac, danas je to postalo doslovno mađioničarski posao - objašnjava.

Pojedinačne cijene Iz Agencije za statistiku BiH navode kako je na godišnjoj razini u prosjeku zabilježen rast cijena od 13,2 posto.

"Prosječni rast cijena zabilježen je u odjeljcima hrane i bezalkoholnih napitaka za 20,6%, zatim alkoholnih pića i duhana za 0,6%, stanovanja i režijskih izdataka za 9,9%, a namještaja, kućanskih uređaja i redovitog održavanja kućanstva za 6,8%", kažu iz Agencije.

Dalje ističu i rast cijena u zdravstvu za 1,1 posto, prijevozu za 28,9 posto, komunikacijama za 0,8, rekreaciji i kulturi za 6,1, obrazovanju za 0,5, restoranima i hotelima za 7,8 posto te ostalim dobrima i uslugama za 4,5 posto. Jedino je prosječni pad cijena zabilježen u odjeljcima odjeće i obuće za 4,8 posto.

Promatrajući cijene pojedinačnih proizvoda, teško je naći neki čija cijena nije rasla. Tako je kruh s 2,30 KM poskupio na 2,90 KM, kilogram brašna s 1,10 KM na 1,60 KM, riža s 3 KM na 3,70 KM.

Rekordan rast cijena zabilježen je kod ulja, a prema podacima državne Agencije za statistiku, s oko 2,70 KM poskupjelo je u prosjeku na 5,10 KM po litri. Ogrjevno drvo skuplje je prosječno za 10 KM, u travnju prošle godine po kubnom metru stajalo je 80,50 KM, dok je za istu količinu u istom mjesecu ove godine bilo potrebno izdvojiti 90,20 KM.

Cijena dizela rasla je sa dvije na više od 3 KM, a benzina s 2,10 na 2,90 KM.

Više cijene u godini dana bilježe krumpir, grah, mlijeko, maslac, kava, šišanje, šampon za pranje kose, gradski prijevoz, taksi-usluge, pakiranja toaletnog papira…

Ono što je trenutno zabrinjavajući podatak je da su bh. građani u godini dana morali izdvajati čak 20,6 posto više novca za hranu, dok su stanovnici Europske unije istodobno, prema podacima Eurostata, izdvajali 8,9 posto novca više. Kao razlog tolikog poskupljenja hrane u BiH u odnosu na EU stručnjaci navode ovisnost o uvozu.

"Riječ je o proizvodima u čijoj cijeni veliki udio ima prijevoz. Po robu i hranu ide se tisućama kilometara daleko i to je jedno od objašnjenja zbog čega cijene hrane kod nas rastu puno više nego u Europskoj uniji", rekao je ranije za Nezavisne Željko Vaško, profesor Poljoprivrednog fakulteta u Banjoj Luci na katedrama za ruralni razvoj i ekonomiku poljoprivrede.

!  / Nema kraja poskupljenjima u BiH: Koliko su 'skočile' cijene hrane za godinu dana?

Izazovno vrijeme Iz Udruga za zaštitu potrošača upozoravaju kako bh. građane čeka jako izazovno vrijeme. 

"Činjenica je da nas očekuje jako teško razdoblje. Prognoze i ekonomske analize upućuju na to i već se naglas govori kako nas sve očekuje jako teška zima. Vlasti se moraju probuditi i uvesti mjere, nema druge. Treba ukinuti trošarine pa onda pokušati i s usporavanjem rasta cijena, barem osnovnih životnih namirnica",  kazao je za Večernji list Zoran Petoš iz Udruge za zaštitu potrošača “Don”, dajući savjet o pametnoj kupnji.

"Moramo biti svjesni da u ovom trenutku nitko nije pošteđen i svi trpimo posljedice. Vrlo je važno planirano kupovati, a ne bez cilja nagomilavati", zaključio je Petoš.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...