TAKVO ŠTA NE PAMTI U 20 GODINA: Veliki pomor pčela u bh. susjedstvu

Ova tragedija dogodila se prošlog ponedjeljka nakon čega su pčelari odmah kontaktirali Pčelarsku udrugu Bilogora.

  • Regija

  • 02. Jun. 2022  

  • 1

U ponedjeljak navečer sam ispred košnice vidio da pčele umiru. Bile su u hrpama, puzale su jedna po drugoj, prizor je bio stravičan. Idućeg dana bilo je još gore, nešto prestrašno, mrtvih pčela je bilo do pola okvira. Sve letačice umrle su u roku od 24 sata", ovim riječima započeo je svoju priču pčelar Darko Novotni koji pčele drži u Maglenči.

Kako kaže za MojPortal, takvo što ne pamti u 20 godina koliko se bavi pčelarstvom.

 

10 oštećenih pčelara

Pčelarima na području Bjelovara i Velikog Trojstva, konkretno u naseljima Maglenča, Grginac, Tomaš, Mala Ciglena dogodio se velik pomor pčela.

Ova tragedija dogodila se prošlog ponedjeljka nakon čega su pčelari odmah kontaktirali Pčelarsku udrugu Bilogora.

"Dosad nam se javilo desetak pčelara sa slučajevima pomora pčela izletnica. Preko naše pašne povjerenice Vere Marušić odmah smo reagirali i alarmirali nadležne službe. Konkretno veterinarske inspekcije, zatim stočarskog poljoprivrednog inspektora, državni inspektorat, tj. Ministarstvo poljoprivrede. Zahvaljujem se svima jer su unatoč produženom vikendu izašli na teren, uzeli sve potrebne uzorke s okolnih poljoprivrednih površina i kultura za toksikološku analizu, kao i uzorke živih i mrtvih pčela, ali i meda. Jučer su završili taj posao i sada čekamo analize i uzrok ove velike tragedije", kazao je Goran Pranjić, predsjednik Pčelarske udruge Bilogora.

Zabranjeni pesticidi

Pojasnio nam je kako u Hrvatskoj postoji zakonska regulativa o korištenju pesticida u poljoprivredi. Isto tako, naznačio je da se neki poljoprivrednici toga drže, dok drugi ne, pa više nije rijetkost da se na poljima pronađu sredstva koja su zabranjena u EU. Nešto takvo slično, napominje, dogodilo se nedavno i u Međimurju i Podravini kada su također pčelari u milionima zbrajali pomrle pčele.

"U analizi pomrlih pčela u Međimurju je pronađena aktivna tvar koja je zabranjena kod nas. A ako odete na stranice Carinske uprave, vidjet ćete koliko je u godinu dana prokrijumčareno pesticida iz BiH, Srbije i drugih zemalja, a koji su kod nas zabranjeni za upotrebu", kazao nam je Goran kojeg smo upitali može li upotreba takvih pesticida biti opasna i za ljude.

"Osobno obožavamo sok od bazge, no, nikako cvjetove bazge ne sakupljamo pored kultura pšenica ili kukuruza jer znamo da su one tretirane. Tako da vjerujem da bi takvi pesticidi mogli biti opasni i za ljude", pojašnjava nam Pranjić koji ističe da su im krajnji konzumenti najvažniji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...