ŽELJ(AN)O MOJA, TUGO MOJA: Čovićeva europarlamentarka stigla u Berlin da lobira protiv Rezolucije Bundestaga, dočekao je HLADAN TUŠ (VIDEO)

Njen dolazak u Berlin nesumnjivo je vezan za intenzivne razgovore koji se ovih dana vode u Bundestagu o Rezoluciji o Bosni i Hercegovini.

  • Vijesti

  • 03. Jun. 2022  03. Jun. 2022

  • 57

Željana Zovko, hrvatska europarlamentarka i najagilnija agitatorica u Evropskoj Uniji za interese bosanskohercegovačkog HDZ-a, boravila je jučer u Berlinu gdje se sastala sa njemačkim poslanicima u Bundestagu koji vuku porijeklo sa ovdašnjih prostora.

Njen dolazak u Berlin nesumnjivo je vezan za intenzivne razgovore koji se ovih dana vode u Bundestagu o Rezoluciji o Bosni i Hercegovini. Rezolucija koja će se naći pred poslanicima Bundestaga, o čijem sadržaju je "Slobodna Bosna" već izvjestila, vrlo jasno okrivljuje bosanskohercegovački HDZ i njenog lidera Dragana Čovića za udar na ustavno-pravni poredak BiH, priziva sankcije i zahtijeva odbacivanje koncepta „legitimnog predstavljanja“. Ukratko, rezolucijom se Njemačka suprotstavlja svemu onome za što se HDZ već dugo bori i za što Andrej Plenković i Željana Zovko već godinama lobiraju u Evropskoj Uniji.

Evidentno je Zovko kroz razgovore nastojala svoje sugovornike, zastupnika SPD-a Josipa Juratovića i zastupnika Zelenih Borisa Mijatovića, obeshrabriti od daljnjeg zalaganja za postojeći tekst Rezolucije ističući kako se ugrožava mir i sigurnost u BiH insistiranjem na jednakosti građana na štetu interesa pojedinih političkih partija.

„Danas sam obavila razgovore u Bundestagu sa gospodinom Mijatovićem koji je predstavnik 'Zelenih' i koji je jedan od inicijatora Rezolucije o Bosni i Hercegovini, skupa sa SPD-om. Također sam obavila i izuzetno konstruktivan razgovor i sa gospodinom Juratovićem. Isto tako sam imala izuzetno dobar razgovor sa gospođom Patricijom Lips koja je predstavnik CDU-CSU frakcije u Bundestagu. Sve nazočne sam upoznala sa osjetljivosti situacije u BiH i potrebe jednog nepristranog pristupa rješavanju problema, kako se ne bi suočili sa situacijama sa kojima smo se suočavali u prethodnih 20 godina, gdje su neki ishitreni potezi dovodili do radikaliziranja zajednica i odugovlačili krizu a ne doprinosili njenom rješenju. Normalno, najviše razumijevanja sam imala u svom klubu i u svojoj srodnoj CDU-CSU stranci gdje smo razgovarali o jednom konstruktivnom pristupu čitavom Zapadnom Balkanu. U ovom trenutku kada se suočavamo sa ruskom agresijom u Ukrajini, ovu zapaljivu situaciju ne želimo vidjeti na Zapadnom Balkanu i moramo pristupiti jednom konstiruktivnom pristupu rješavanja tog zamrznutog konflikta“, rekla je Zovko za RTV Herceg-Bosne.

Prema svemu sudeći, Zovko je tokom navedenih sastanaka ostvarila neznatan uspjeh. Naime, kako je i sama priznala u programu RTV Herceg-Bosne, naišla je na iste prepreke na koje politika i lobiranje HDZ-a nailaze u Bruxellesu godinama unazad. Posebno je, izgleda, bila nezadovoljna onim što je čula u razgovoru sa zastupnikom „Zelenih“ Borisom Mijatovićem.

„Klub 'Zeleni' ima jedan pristup koji je istovjetan onom koji smo vidjeli u Evropskom parlamentu - nedovoljno poznavanje i aposlutno nedovoljna osjetljivost za taj jedan diplomatski balansiran pristup. Gospodin Juratović tu pokazuje dosta konstrutivniji pogled pošto je i sam porijekom iz Republike Hrvatske i zna da ovo znači i problematičnu situaciju za mir i sigurnost na granicama Republike Hrvatske tako da se mora pokazati i veća doza osjetljivosti.“

Na pitanje novinara koliko njeni njemački sugovornici razumiju aktualna pitanja u BIH u pogledu Izbornog zakona, Zovko kaže da nisu ulazili u detalje oko Izbornog zakona već su se u fokusirali na to da „njemačka vanjska politika treba imati nepristan pristup stranama, kako u BiH tako i na čitavom Zapadnom Balkanu“.

„BiH je izuzetno osjetljiva. Tu imamo Daytonsko-pariški mirovni sporazum do kojeg se došlo nakon izuzetno tragičnih ratnih sukoba. Oni koji su u proteklim godinama donosili mir i sigurnost, a to je CDU-CSU, normalno da to razumiju. Neki novi klinci (misli na novu koaliciju u Njemačkoj – Socijaldemokrate, Liberali i Zeleni, op. SB), kako bi ih mi nazvali, možda još uvijek nemaju to institucionalno razumijevanje ali se nadam da će iskazati u narednom periodu“, zaključila je europarlamentarka Zovko.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 57

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...