ĐUKANOVIĆ IZ BRATISLAVE: "Evropa treba da pošalje jasnu poruku da su Ukrajina i drugi poželjni kandidati za članstvo u EU"

Otvoreni Balkan je pokrenut zbog nedostatka efektivnosti nekih zemalja u evropskom procesu”, rekao je Đukanović.

  • Regija

  • 03. Jun. 2022  03. Jun. 2022

  • 2

Radim sa Vladom na tome da deblokiramo pregovarački proces. Moje uvjerenje je da u jednom ozbiljnom poslu koji očekujem na Vladi nemamo šta da radimo na poglavljima duže od 2024. godine. Nadam se da ćemo 2024. godine Evropskoj uniji moći da kažemo – spremni smo, poručio je danas predsjednik Crne Gore Milo Đukanović sa GLOBSEC foruma koji se održava u Bratislavi.

On je naglasio da je Crna Gora najdalje odmakla u pregovaračkom procesu i najbliža je da zatvori pregovaračka poglavlja.

“Očigledno da je Evropska unija imala manjak entuzijazma prema Zapadnom Balkanu. Crna Gora je ušla u NATO uprkos pokušajima da se zaustavi. Rusija danas pokušava da zaustavi Ukrajinu da uđe u NATO i EU i imamo agresiju Rusije na Ukrajinu. Sada nama na Zapadnom Balkanu treba jedinstvena poruka iz Evrope. A to je da sve zemlje Zapadnog Balkana imaju svoju stolicu u EU”, kazao je Đukanović.

Predsjednik Crne Gore smatra da se mora nastaviti sa politikom regate.

“Mislim da je važno da da se ne obeshrabruje euroentuzijam na Zapadnom Balkanu. Imamo pokoleban Zapadni Balkan u pogledu budućnosti. Njemu treba jasna danas poruka”, istakao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, Open Balkan nije baziran na evropskim vrijednostima.

“Zato imam nepovjerenje prema Otvorenom Balkanu. Mi treba da se posvetimo Berlinskom procesu. Otvoreni Balkan je pokrenut zbog nedostatka efektivnosti nekih zemalaja u evropskom procesu”, rekao je Đukanović.

Na konstataciju da se naredne godine održavaju predsjednički izbori u Crnoj Gori Đukanović je kazao da su dugoročne prognoze da li će se ponovo kandidovati za predsjednika, ali ističe da ne razmišlja sada o ličnoj budućnosti.

“Hoću li biti u politici ili ne. Ne razmišljam sada o tome. Radim sa Vladom na tome da deblokiramo pregovarački proces. Moje uvjerenje je da u jednom ozbiljnom poslu koji očekujem na Vladi nemamo šta da radimo na poglavljima duže od 2024. godine. Ko je na kojoj poziciji manje je važno i bez obzira šta budem radio uložiću sve svoje kapacitete da pomognem da Crna Gora što prije dođe do svog cilja”, naglasio je Đukanović.

Na to je novinar rekao: “Shvatiću to kao da ćete se ponovo kandidovati.”

“Evropa je imala nedostatak posvećenosti prema Zapadnom Balkanu posljednjih godina. I kao rezultat toga dobili smo duboku konfuziju. Najmanje šestogodišnje rusko hibridno djelovanje ostavilo je posljedice. Samo da opomenem da se često budućnosti Zapadnog Balkana razgovara kao o samo balkanskom pitanju. Mislim da je to evropsko pitanje”, upozorio je Đukanović.

On dalje naglašava da ako Evropa na Zapadnom Balkanu ostavi prazan prostor za djelovanje antievropskih politika to će Evropu učiniti nekonkurentnom.

“Putin neće ostvariti svoj cilj da nas vrati u vrijeme Hladnog rata, ali je jasno da je model geopolitike izgrađen nakon Hladnog rata pokazao ozbiljne nedostatke. Mi smo pred stvaranjem nove geopolitičke arhitekture”, napominje.

Đukanović jasno ističe da je ključni problem je politički.

“Po porukama koje čujete sa različitih političkih adresa vi shvatate da se na raznim evropskim adresama ne gleda jednako na važnost ujedinjena Evrope. Treba podržati status kandidata za Ukrajinu. Evropa treba da pošalje jasnu poruku da su Ukrajina i drugi poželjni kandidati za članstvo u EU”, zaključio je Đukanović, prenosi cdm.me. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...