ADIS AHMETOVIĆ O REZOLUCIJI BUNDESTAGA: "Svjesni smo naše odgovornosti za osiguranje mira, stabilnosti i jačanja regiona, posebno BiH"

On ističe da, sa usvajanjem ovakvog dokumenta, Njemačka zauzima potpuno jasnu poziciju prema BiH i regionu.

  • Politika

  • 04. Jun. 2022  

  • 9

Prijedlog rezolucije “Podrška BiH na putu ka boljoj budućnosti”, kojeg je usvojila poslanička grupa “Semafor”, predstavlja važnu prekretnicu za stabilizaciju Zapadnog Balkana a time i sigurnost Evrope, kazao je Adis Ahmetović, član Odbora za vanjsku politiku Bundestaga.

Odgovornost prema BiH

On ističe da, sa usvajanjem ovakvog dokumenta, Njemačka zauzima potpuno jasnu poziciju prema BiH i regionu.

- Svjesni smo naše historijske i evropske odgovornost za osiguranje mira, stabilnosti i jačanja regiona, posebno Bosne i Hercegovine. Poduzimamo ciljane akcije protiv pojedinaca i institucija koje – što je postalo jasno i posljednjih dana - rade se na daljnjoj destabilizaciji i secesiji i time blokiraju put u bolju budućnost za ljude u regionu kazao je Ahmetović.

Poslanička grupa „Semafor“ predstavlja vladajuću koaliciju u njemačkom parlamentu, pa se očekuje da konačno usvajanje rezolucije, nakon što prođe procedure u parlamentarnim odborima, bude tek formalnost. Rezoluciju su inicirali poslanici SPD-a Adis Ahmetović i Dietmar Nietan, Boris Mijatović iz Zelenih i Tomas Haker iz FDP-a.

Sankcije secesionistima

Dokument sadrži 22 tačne kojima se, pored ostalog, Vlada Njemačke poziva na snažno zalaganje za sankcioniranje secesionista sa nivoa EU, a u bliskoj saradnji sa SAD i Velikom Britanijom, zatim da aktivno nastavi "Berlinski proces", te razmotri obnovu podrške njemačkim snagama u operaciji EUFOR-a u BiH.

- Vladajuće stranke ostaju nepokolebljive i držat će se demokratskih i evropskih principa. Nećemo se dati iritirati verbalnim napadima etno - nacionalista. Naša pozicija je jasna, mi stojimo čvrsto zajedno – poručio je Ahmetović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...