IZ VLADAJUĆE STRANKE U INDIJI VRIJEĐALI POSLANIKA MUHAMMEDA: Islamski svijet najoštrije osuđuje uvrede i poziva na bojkot Indije

Međunarodni komitet podrške poslaniku islama je u saopćenju na Twitter nalogu objavio da glasnogovornica Narodne stranke u Indiji vrijeđa poslanika Muhammeda, te su apelovali na muslimane da osude ovakve postupke.

  • Svijet

  • 05. Jun. 2022  05. Jun. 2022

  • 1

Zvaničnici i javne ličnosti u islamskom svijetu najoštrije su osudili uvrjedljive komentare koje su protiv islama i poslanika Muhammeda uputili zvaničnici vladajuće Narodne stranke (BJP) u Indiji, javlja Anadolu Agency (AA).

Narodna stranka je vladajuća u Indiji, a njen član je i aktuelni premijer Narendra Modi. Haštag "Modi, ne pričaj protiv Allahovog poslanika", koji je otvoren na Twitteru, postao je "trending tema" u Saudijskoj Arabiji, Egiptu i mnogim drugim arapskim zemljama.

Međunarodni komitet podrške poslaniku islama je u saopćenju na Twitter nalogu objavio da glasnogovornica Narodne stranke u Indiji vrijeđa poslanika Muhammeda, te su apelovali na muslimane da osude ovakve postupke.

Generalni sekretar komiteta Mohammed es-Saghir također je na svom nalogu na društvenim mrežama objavio da su zvaničnici vladajuće Narodne stranke u Indiji sistematski vrijeđali poslanika Muhammeda i njegovu suprugu Aišu, te da su time duboko povrijedili muslimane.

Na Twitter nalogu komiteta je objavljen video snimak u kojem Mohammed Hasan ed-Dedev, predsjednik Centra za religije u Mauritaniji, poziva islamski svijet i sve muslimane da osude postupke Narodne stranke u Indiji.

Kuvajtski magazin "Društvo" također je osudio uvrjedljive komentare koje su protiv islama i poslanika Muhammeda uputili zvaničnici Narodne stranke (BJP) u Indiji.

"Indija ide stopama Francuske. Glasnogovornica Narodne stranke vrijeđa poslanika", navodi se u poruci.

Nakon uvreda koje su zvaničnici Narodne stranke (BJP) u Indiji uputili prema poslaniku Muhammedu, na društvenim mrežama su se pojavili brojni apeli na bojkot Indije.

Glasnogovornica Narodne stranke (BJP) u Indiji Nupur Sharma suspendovana je zbog uvrjedljivih komentara protiv islama i poslanika Muhammeda. Također, Naveen Jindal Kumar, direktor za medije BJP-a u New Delhiju, izbačen je iz stranke.

Narodna stranka je donijela odluku da suspenduje Sharmu nakon što je u televizijskom programu 3. juna iznijela uvrjedljive komentare o islamskoj religiji i poslaniku Muhammedu, posljednjem Božijem poslaniku po islamu. Kumar je, pak, izbačen iz stranke zbog "vrijeđanja vjerskih vrijednosti" na društvenim mrežama.

Nakon ove odluke, generalni sekretar BJP-a Arun Singh je uputio saopćenje u kojem se navodi da ta "stranka ne odobrava vrijeđanje nijedne religije i poštuje sve vjere". Sekta BJP ne podržava takve osobe ili takav filozofski pravac", navodi se u saopštenju.

Sharma je na Twitteru objavila da nije željela nikoga uvrijediti svojim riječima.

"Nisam željela da povrijedim ničija osjećanja. Ako sam povrijedila neke ljude svojim riječima, onda povlačim svoje riječi", poručila je Sharma.

(Anadolija)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...