NE SAM, HASANE: Općina Novo Sarajevo iznajmila automobil za 89 hiljada KM, pogledajte šta o tome kaže Konaković (VIDEO)

Inflacija, drastična poskupljenja hrane i komunalija razlozi su zbog kojih građani Bosne i Hercegovine moraju biti spremni na sve veća odricanja.

  • Društvo

  • 06. Jun. 2022  06. Jun. 2022

  • 2

Dok oni štede, u institucijama nema zime. Službeni automobili kupovali su se i tokom pandemije. Opština Novo Sarajevo prva je nabavila električni automobil. No, nije mu postala vlasnik nego ga je iznajmila. I to za gotovo 90 hiljada maraka.

Električni automobil nabavljen je za potrebe službi Opštine Novo Sarajevo, a puni se tačno ispred upravne zgrade. Iznajmljen je za 89 hiljada maraka na period od četiri godine. Načelnik Hasan Tanović kaže da je cilj da Opština Novo Sarajevo bude primjer ekološki odgovornog ponašanja. Tvrdi i da se ovaj potez isplati.

"Vi tim elektirčnim vozilom imate pokrivene sve registracije, osiguranje, zamjenu guma, dijelova. Šta god da se desi s tim vozilom, vi samo dobijete novo. I ako na nekih sto kilometara trošite oko 30 konvertibilnih maraka, govorimo o fosilnim gorivima, vi ovdje imate dvije KM", navodi za BHRT Hasan Tanović, načelnik Općine Novo Sarajevo.

No, načelnikova odluka naišla je na oštre kritike. Vijećnik Arslan Dučić prvi je objavio detalje ugovora o najmu. Nejasno mu je zašto je automobil iznajmljen i to za ogroman novac kojim su se mogla kupiti vatrogasna, ili kola hitne pomoći. Smatra da, u ovakvoj krizi, to nije ni moralno, ni potrebno.

"Ako uzmete sam koncept prevoza u Općini Novo Sarajevo koja je izuzetno mala, a gusto naseljena općina, načelnik s jednog na drugi kraj Općine može doći za 15 minuta i stvarno je upitna sama potreba bilo kakvog auta, a posebno auta od 90 hiljada maraka", ističe Dučić.

Dok pojedini vijećnici načelniku savjetuju da prošeta do posla, on im odgovara da su za ovu stavku u budžetu svi oni glasali, i da mu nije jasno zašto se sada bune. Vijećnici kažu da jesu glasali, ali da je pisalo nabavka, a ne najam automobila. Tanovićeva odluka ne dopada se ni lideru Naroda i pravde, Elmedinu Konakoviću, iako ga je njegova stranka podržala kao načelničkog kandidata.

"Nemam nikakav problem da to javno kritikujem. Informacije koje dobijam pokazuju da je to loš poslovni potez, iako on ima neku pozadinu da je vrijeme da se električni automobili kupuju, nabavljaju. Apsolutno podržavam, mogli su ga bar kupiti da ostane u vlasništvu same opštine", kaže Konaković.

Na nabavci službenih vozila nije se štedilo ni u pandemijskoj godini. Prema podacima BIRN-a, 2021. kupljeno je 156 putničkih službenih vozila, a na njih je potrošeno 5,6 miliona maraka. Iznajmljivanje službenih auta je u BiH jako rijedak slučaj.

Više u prilogu BHRT-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...