"SB" ZABILJEŽILA; BEVANDA NAKON SJEDNICE: "Odluka o finansiranju izbora je ispravna, zakonita i provodiva" (FOTO)

Kada je riječ o poskupljenjima, Bevanda je kazao da se na Fiskalnom vijeću donose odluke i da, kako kaže, država od toga nema koristi.

  • Vijesti

  • 06. Jun. 2022  06. Jun. 2022

  • 6

Ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH) nakon današnje sjednice Vijeća ministara BiH izrazio je nadu da će do kraja ovog mjeseca biti usvojen Nacrt budžeta institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH. On je komentarisao i posebnu odluku koja je danas usvojena a kojom se obezbjeđuju sredstva Centralnoj izbornoj komisiji BiH za provođenje izbora.

“Proračun će biti Predsjedništvu, Predsjedništvo će kao ovlašteni predlagač biti predložen Parlamentarnoj skupštini”, objasnio je Bevanda.

Također, Bevanda je kazao da se u budžetu predviđa vraćanje osnovice za obračun plata budžetskih korisnika na nivo iz 2012. godine, jer je, kako je kazao Bevanda, ono što je bilo sa ovom osnovicom rezultiralo je odlaskom kadra te je ilustrirrao podatkom da ima dva odjela  u kojima niko ne radi.

“Mi smo predložili odluku koja je ispravna, zakonita i provodiva. Nema onog elementa nedefiniranih izvora, morate imati definirane izvora. Mi smo jednoglasno usvojili odluku o korištenju dijelu sredstava od korištenja radio-frekventnog spektra za pružanje putem mobilnih pristupnih sustava i ova sredstva su namijenjena SIP-u za finansiranje Općih izbora”, kazao je Bevanda.

Ministarstvo odbrane, ljudska prava i SIPA su uputili zahtjeve koji su odobreni, objasnio je Bevanda.

Kada je riječ o poskupljenjima, Bevanda je kazao da se na Fiskalnom vijeću donose odluke i da, kako kaže, država od toga nema koristi.

“Mogu indirektni porezi porasti 800 posto, marka jedna neće završiti na državnom nivou”, objasnio je Bevanda.

Dok se svi bave Centralnom izbornom komisijom, Bevanda smatra da se trebalo baviti kršenjem zakona o fiskalnom vijeću BiH.

Hoće li doći do smanjenja PDV-a i akciza zbog rasta cijena, Bevanda je kazao:

“Sve može, samo treba izračunati šta to znači”, pojasnio je Bevanda.

Bevanda je to pojasnio na način da treba biti utvrđeno u konačnici šta će to značiti za budžete na nižim nivoima i servisiranje obaveza koji oni imaju poput, kako je rekao, za naknade invalida i postavlja pitanje odakle će se uprihoditi planirani prihodi, prenosi N1.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...