PREDSJEDNIK SDP-a NERMIN NIKŠIĆ: "Američke sankcije pokazatelj da je prošlo vrijeme kada su mračnjaci prolazili nekažnjeno"

Osvrnuo se i na današnju posebnu sjednicu Narodne skupštine RS (NSRS) koja je posvećena geopolitičkim okolnostima, a na kojoj su se obratili član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i ambasador Rusije Igor Kalabuhov.

  • Vijesti

  • 06. Jun. 2022  06. Jun. 2022

  • 0

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić smatra da su danas izrečene američke sankcije pokazatelj da je, kako je naveo, prošlo vrijeme kada su mračnjaci prolazili nekažnjeno, saopćili su iz SDP-a.

Nikšić se oglasio nakon što je Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država ranije danas sankcionisalo predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Marinka Čavaru (HDZ) i ministra zdravstva Republike Srpske Alena Šeranića (SNSD). Poručio je da je ovom odlukom učvršćeno povjerenje SDP-a u "prijatelje i saveznike".

"Iako su oni, koji rade na rušenju ustavnog poretka imali drugačije namjere, danas je učvršćena naša vjeru u stabilnost Bosne i Hercegovine, kao i naše povjerenje u naše međunarodne prijatelje i saveznike", istakao je.

Za njega je osiguranje sredstava za održavanje izbora logičan slijed dešavanja. Sankcije su mu pokazatelj da je "prošlo vrijeme kada su mračnjaci prolazili nekažnjeno".

"Oni koji misle da mogu blokirati institucije i rušiti pravni poredak, nakon jasnih poruka naših prijatelja iz Bundestaga, američke administracije, Velike Britanije i Evropske unije, nisu imali izbora. Prošla su vremena kada su mračnjaci prolazili nekažnjeno sa svojim postupcima podrivanja EU i NATO puta i promicanja antidemokratskih načela. Jasno je ko su mračnjaci - to su oni koji završavaju na crnim listama naših prijatelja zbog podrivanja suvereniteta i demokratskih procesa, oni koje jasno i glasno osuđuje Bundestag, EU, britanski parlament", naglasio je Nikšić.

Osvrnuo se i na današnju posebnu sjednicu Narodne skupštine RS (NSRS) koja je posvećena geopolitičkim okolnostima, a na kojoj su se obratili član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i ambasador Rusije Igor Kalabuhov.

"Dodikova predstava u NSRS, sa ambasadorom agresorske sile u glavnoj ulozi, samo gura Dodikov režim dublje u izolaciju. Nažalost, on sa sobom u ekonomsku i političku neizvjesnost povlači i građane ovog bosanskohercegovačkog entiteta. Vjerujem da će zato u oktobru završiti i na crnoj listi birača, i on i svi njegovi pajdaši i saveznici u cijeloj Bosni i Hercegovini", izjavio je.

Smatra da je došlo vrijeme za promjene te da će, kako je naveo, bunt glasača umornih od njihovih sukoba, trgovina i talova izroditi novu energiju koja će od oktobra povesti Bosnu i Hercegovinu tamo gdje joj je mjesto, daleko od Rusije, u EU i NATO-u.

Podsjećamo, kao razlog zašto je Čavara sankcionisan istaknuto je to što ga Amerikanci smatraju odgovornim za blokadu funkcioniranja FBiH. Kao razlog sankcionisanja Šeranića istaknuto je promicanje secesionističkih aktivnosti RS-a.

SAD su ranije sankcionisale i Dodika, banjalučku Alternativnu televiziju (ATV), bivšu glavnu tužiteljicu Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordanu Tadić i visokopozicioniranog zvaničnika SDA Asima Sarajlića.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...