PROFESOR HRVOJE KLASIĆ OTKRIVA: Najboljeg nacističkog stratega zbunila je „Armija duhova“ i loše vrijeme pa je u Berlinu slavio rođendan supruge…

Grupiranje vojske, koja ustvari nije postojala, učvrstilo je njemačka očekivanja da će invazija uslijediti upravo na tom mjestu. Za ovu stratešku varku bio je zadužen američki general George Patton.

  • Jeste li znali

  • 07. Jun. 2022  07. Jun. 2022

  • 0

U novoj epizodi serijala XX. stoljeće by Hrvoje Klasić Net.hr donosi videopriču o Operaciji Overlord, Danu D.

Dan 6. lipnja 1944. ostao je u povijesti ratovanja poznat kao Dan D. Nakon što su u noći obasjanoj punim Mjesecom tisuće padobranaca sletjele na francusko tlo, u 6 sati i 30 minuta prva skupina američkih, britanskih i kanadskih vojnika iskrcala se na obale Normandije. Bio je to početak operacije Overlord odnosno početak oslobađanja Francuske koja se od 1940. nalazila pod njemačkom okupacijom.

Invazija na Normandiju bila je najveći pomorski desant u povijesti ratovanja u kojem je sudjelovalo više od tri milijuna vojnika, pet tisuća brodova i 11 tisuća aviona. Osim američkih, britanskih i kanadskih, u invaziji su sudjelovali vojnici iz Francuske, Australije, Belgije, Čehoslovačke, Grčke, Nizozemske, Novog Zelanda, Norveške i Poljske.

Operacijom je zapovijedao budući američki predsjednik

Cijelom operacijom zapovijedao je američki general, i budući američki predsjednik, Dwight Eisenhower, dok je zapovjedništvo nad kopnenim snagama prepušteno britanskom generalu Bernardu Montgomeryu. Svoje ratne vještine njih su dvojica morala odmjeriti s jednim od najboljih njemačkih vojnih stratega, feldmaršalom Erwinom Romelom. Ustvari su strateška nadmudrivanja počela i prije samog Dana D.

Zapadni saveznici na različite su načine nastojali zbuniti njemačku obranu kako bi točna lokacija invazije do posljednjeg trenutka ostala tajnom. Jedan od tih načina bilo je i osmišljavanje tzv. Armije duhova (Ghost Army), tj. lažnih topova, aviona, tenkova i ostalih motoriziranih vozila, smještenih na britanskoj obali gdje je kanal La manche najuži. Grupiranje vojske, koja ustvari nije postojala, učvrstilo je njemačka očekivanja da će invazija uslijediti upravo na tom mjestu. Za ovu stratešku varku bio je zadužen američki general George Patton.

Na konfuziju u njemačkoj obrani, nakon što invazija krene, utjecat će i činjenica da je sam Romel nekoliko dana ranije, siguran da se napad zbog loših vremenskih prilika neće dogoditi, odlučio uzeti dopust i u Berlinu proslaviti rođendan svoje supruge.

Gotovo tri mjeseca borbi

Iako vremenske prilike doista nisu išle na ruku saveznicima, uz odgodu od jednog dana Eisenhower je izdao naredbu da je 6. lipnja Dan D. Glavni napad dogodio se u Normandiji, na pet plaža koje su nosile kodna imena Omaha, Utah, Juno, Sword i Gold. Unatoč iznenađenju mjestom invazije koje je rezultiralo oslabljenom obranom, te izostankom glavnog zapovjednika obrane na licu mjesta, otpor koji je njemačka vojska pružila ipak je bio žestok.

U borbama na plažama Normandije život je izgubilo oko četiri tisuće savezničkih vojnika, uz desetke tisuća ranjenih. Dana 11. lipnja, pet dana nakon iskrcavanja, njemačka obrana je ipak slomljena. Od tog trenutka krenulo je snažno savezničko napredovanje kroz Francusku, pa je već 25. kolovoza oslobođen Pariz.

Operacija Overlord trajala je nešto manje od tri mjeseca. Kao službeni završetak uzima se datum 30. kolovoza 1944. kada je 3. kanadska pješačka divizija slomila njemačku obranu na rijeci Seini i slavodobitno ušla u francuski grad Rouen. Uspjeh Operacije Overlord omogućio je daljnji prodor savezničkih trupa prema Njemačkoj i Berlinu, i samim time poraz nacističkog režima i kraj Drugog svjetskog rata.

Video možete pogleadti OVDJE.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...