DŽENAN ĐONLAGIĆ ZA "SB": „Čović neće prestati s blokadama i antidržavnim djelovanjem, očekujem proširivanje sankcija i na druge kadrove proruske koalicije HDZ i SNSD…“

"Što se Šeranića tiče on je žrtva Dodikovog avanturizma, i također je zaslužio sankcije kao izvršitelj antiustavne politike Milorada Dodika, kazao je Đonlagić.

  • Politika

  • 07. Jun. 2022  07. Jun. 2022

  • 7

Profesor Dženan Đonlagić, zastupnik DF-a u Predstavničkom domu PSBiH govorio je za „Slobodnu Bosnu o mogućnosti opoziva člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, te komentirao najnovije američke sankcije čelnim ljudima HDZ-a BiH i SNSD-a.

Ustav Bosne i Hercegovine nije utvrdio mogućnost opoziva člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, niti je to utvrđeno Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine ili Zakonom o popunjavanju upražnjenog mjesta člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Jedina mogućnost opoziva ili prestanka mandata člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine je odlukom Visokog predstavnika“, kazao je za „Slobodnu Bosnu“ profesor Dženan Đonlagić, naglasivši kako je to moguće i u slučajevima utvrđenim članom 1.10 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

„U skladu sa Izbornim zakonom Bosne i Hercegovine, član 1.10, prestanak mandata izabranom zvaničniku na bilo kojem nivou prestaje:

1.danom podnošenja ostavke;

2. ako je opozvan u skladu sa zakonom;

3. danom smrti;

4. danom pravosnažnosti sudske presude kojom je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci ili duže;

5. danom pravosnažnosti sudske odluke kojom je lišen poslovne sposobnosti (proglašen mentalno nesposobnim);

6. danom kada je izabran ili imenovan na funkciju čije je vršenje nespojivo sa funkcijom izabranog člana određenog organa, kao što je predviđeno zakonom;

7. ako odjavi prebivalište sa područja izborne jedinice u kojoj je upisan u Centralni birački spisak da glasa i u kojoj je izabran, istekom roka od šest mjeseci od dana odjave prebivališta, ili

8. ako iz razloga utvrđenih zakonom izgubi pravo da bude biran, navodi Đonlagić.

Na pitanje koje se odnosi na mogućnost brisanja kandidata s izborne liste ako je počinio povredu biračkog procesa ili prava, što aktivira član 6.7., Đonlagić odgovara:

„Međutim, izabrani zvaničnik može doći u situaciju da mu se izrekne prestanak mandata prema listi predloženih elemenata iz člana 1.10  Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

U konkretnom slučaju gospodina Dodika to su stavovi od 1-6 ili u slučaju odluke Visokog predstavnika, onda se primjenjuje stav 8, iz člana 1.10 Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Teško je povjerovati da bi došlo do primjene stava 7, odnosno da gospodin Dodik promijeni mjesto prebivališta iz entiteta Republika Srpska u entitet Federacija Bosne i Hercegovine, kazao je Đonlagić.

S obzirom da smo od strane člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za govornicom NSRS čuli nedvosmislene formulacije koje krše zakletvu koju je dao prilikom preuzimanja funkcije člana Predsjedništva BiH, javnost zanima postoji li pravni zaštitni mehanizam, odnosno ko može pokrenuti opoziv člana Predsjedništva BiH?

„Jedinu realnu moć za opoziv člana Predjedništva ima Visoki predstavnik u BiH, što se u prošlosti dešavalo, primjera radi kad je sa te pozicije smijenjivani Mirko Šarović i Dragan Čović. Ne vidim u ovom trenutku drugu mogućnost za to“.

CIK BiH ima pravo u skladu s Izbornim zakonom BiH da sankcionira političare i političke subjekte, a jedna od sankcija je i zabrana kandidiranja. To je jasno navedeno članom 6.7 Izbornog zakona BiH. No, što se treba dogoditi za takvu odluku CIK-a BiH u Dodikovom slučaju?

„Ukoliko bi se Visoki predstavnik odlučio na taj potez CIK bi morao ispoštovati takvu odluku. Ne znam zaista šta se još treba dogoditi, Milorad Dodik je na desetine puta izvršio napad na ustavni poredak. Jedino ga još oružanim putem nije napao“.

Kako komentirate najnovije američke sankcije predsjedniku FBiH Marinku Čavari i ministru zdravstva RS-a Alenu Šeraniću i otvoreno upozorenje Čoviću i liderima HDZ-a BiH od strane američkog državnog tajnika Blinkena da podrivaju demokratske procese u BiH?

„Kao još jedan dokaz ispravnosti tvrdnji nas iz Demokratske fronte da kadrovi HDZ-a i SNSD-a u kontinuitetu podrivanju državu i njen ustavni poredak. Sankcije Čavari su i više nego zaslužene obzirom da čovjek sa pozicije koju obnaša konstantno vrši blokade, ali isto tako one su posljednje upozorenje Čoviću, za kojeg sam uvjeren da neće prestati sa blokadama i antidržavnim djelovanjem jer je i suviše u rukama Rusije.

Što se Šeranića tiče on je žrtva Dodikovog avanturizma, i također je zaslužio sankcije kao izvršitelj antiustavne politike Milorada Dodika. Očekujem proširivanje sankcija i na druge kadrove proruske koalicije HDZ i SNSD“, zaključio je Đonlagić.

(Razgovarao: M.ILIČIĆ)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...