ŽIVOTI ŽENA POD KONTROLOM DRŽAVE: Poljska uvela registar koji od doktora zahtjeva da prijave svaku trudnoću

Poljska vlada kaže da su podaci o javnom zdravstvu slijedili preporuke EU i da će medicinskim radnicima omogućiti da pomognu pacijentima u Poljskoj i inostranstvu.

  • Svijet

  • 07. Jun. 2022  07. Jun. 2022

  • 0

Poljska vlada suočava se s kritikama zbog nove odredbe koja zahtijeva od doktora da bilježe svaku trudnoću u zemlji. Poljska je ranije uvela gotovo potpunu zabranu pobačaja, a sada postoje strahovi da će životi žena biti pod potpunom kontrolom države.

Prema naredbi ministra zdravstva Adama Niedzielskog, doktori sada moraju bilježiti podatke o trudnoći, uključujući sve prošle ili trenutne bolesti, doktorske posjete, tretmane i krvnu grupu.

Poljska vlada kaže da su podaci o javnom zdravstvu slijedili preporuke EU i da će medicinskim radnicima omogućiti da pomognu pacijentima u Poljskoj i inostranstvu.

Opozicioni zastupnici kažu da bi ovaj registar mogao biti "novo oruđe represije" nad ženama koje ima za cilj otkriti moguće ilegalne pobačaje. Registru može pristupiti i ured poljskog tužilaštva.

Liberalna zastupnica Kamila Gasiuk-Pihowicz rekla je novinarima da bi popis podataka mogao dovesti do progona i kontrolisanja Poljakinja.

Nova mjera mogla bi dovesti do toga da mnoge Poljakinje traže privatni tretman ili putuju u inostranstvo, čak i radi prenatalne skrbi.

Prema strogoj zakonskoj reformi iz 2020., Poljakinje mogu tražiti pobačaj samo ako postoji ozbiljan rizik za zdravlje majke ili ako je trudnoća posljedica silovanja ili incesta.

Posljednjih mjeseci najmanje dvije žene umrle su u poljskim bolnicama nakon što su liječnici odgodili vađenje fetusa, čak i kada mu je dijagnosticirana teška bolest.

Vladini planovi za prijavu trudnica koje su viđene kako piju ili puše povučeni su nakon rasprostranjenih demonstracija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...