DENIS ZVIZDIĆ PRECIZIRA: "Kalabuhov je izlaganjem na sjednici NSRS direktno prekršio Ustav BiH"

Zvizdić, također, podsjeća da država BiH ima i svoju Strategiju vanjske politike u kojoj jasno stoji da će "svi subjekti odbrane nastaviti aktivnosti u odnosu na NATO, u skladu sa Zakonom o odbrani“, te da je u Strategiji kao drugi vanjskopolitički prioritet naveden Evropski put BiH.

  • Politika

  • 07. Jun. 2022  07. Jun. 2022

  • 8

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkig doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Denis Zvizdić ocijenio je danas kako je  tema zasjedanja Narodne skupštine Republike Srpske, održanog u ponedjeljak, potpuno promašena, "jer je prema Ustavu BiH vanjska politika u isključivoj nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine, odnosno Predsjedništva BiH". 

U reagiranju povodom posebne sjednice NSRS sa tačkom dnevnog reda "Razmatranje informacije o međunarodnoj, političkoj i sigurnosnoj situaciji - mjesto i uloga RS-a", Zvizdić se fokusirao na "nekoliko neistina koje su izrečene i činjenica koje su prešućene od Dodika i njegovih pomagaća". 

U vezi s tim, Zvizdić smatra da je ambasador Kalabuhov izlaganjem na sjednici NSRS direktno prekršio Ustav BiH i pokazao da ne poštuje suverenitet, teritorijalni integritet, političku nezavisnost i međunarodnopravni subjektivitet BiH.

"Ambasadoru Kalabuhovu je trebalo kazati, ako mu to do sada nije jasno, da je Bosna i Hercegovina nezavisna, suverena i jedinstvena drzava i da nikada, bez obzira na bilo čije političke ciljeve, niti jedan dio BiH neće biti Južna Osetija ili Abhazija,  saopćeno je iz Zvizdićevog kabineta. 

Kako se nadalje navodi, Rusija nije garant Dejtonskog mirovnog sporazuma, "jer ne postoje garanti nego samo svjedoci i potpisnici Dejtonskog ugovora. Ruska Federacija je svjedok, isto kao i SAD, Francuska, Velika Britanija i dr. dok su Republika Bosna i Hercegovina, SR Jugoslavija i Republika Hrvatska strane potpisnice što govori o karakteru rata, odnosno o činjenici da se u periodu ‘92-‘95 dogodila agresija na međunarodno priznatu državu BiH".

"Bosna i Hercegovina nije, kako to pogrešno tvrdi ambasador Kalabuhov, sastavljena od dva entiteta. Riječ je o zlonamjernoj preformulaciji ustavne kategorije. Istina je da se u sastavu države Bosne i Hercegovine kao više cjeline, nalaze dva entiteta koji su njene administrativno-teritorijalne jedinice i ništa više", ističe Zvizdić u reagiranju. 

Istovremeno, upozorava da "nametanje euroatlantskih integracija kao dio zapadne agende“ nije nikakva tajna agenda kako to, "opet pogrešno, tvrdi ambasador Kalabuhov. To su ključni vanjskopolitički prioriteti koji su sastavni dio Ustava Bosne i Hercegovine, zakona i strateških dokumenata BiH". 

Zvizdić u tom kontekstu podsjeća da je NATO sastavni dio Dejtonskog mirovnog sporazuma te da NATO trupe mogu, bez bilo kakvih dodatnih odobrenja ili bilo čijih uslovljavanja, u svako doba biti angažovane da štite Dejtonski sporazum. 

"Bosna i Hercegovina ima Zakon o odbrani, usvojen u Parlamentarnoj skupštini BiH, uz veliku podršku SNSD-a. U članu 84. Zakona stoji da će 'svi subjekti odbrane u BiH provesti potrebne aktivnosti za prijem Bosne i Hercegovine u članstvo NATO-a'" - navodi se u saopćenju/reakciji. 

Zvizdić, također, podsjeća da država BiH ima i svoju Strategiju vanjske politike u kojoj jasno stoji da će "svi subjekti odbrane nastaviti aktivnosti u odnosu na NATO, u skladu sa Zakonom o odbrani“, te da je u Strategiji kao drugi vanjskopolitički prioritet naveden Evropski put BiH.

Naposljetku, navodi da se BiH u svim međunarodnim tijelima čiji je član priključila sankcijama i osudi Ruske Federacije (RF) zbog agresije na međunarodno priznatu državu Ukrajinu.

"Porazno je da je NSRS izgubila čitav dan u populističkom pokušaju spašavanja ruske marionete Dodika i njegovih satelita od nadolazećeg i neminovnog političkog kraha, umjesto da se razgovaralo o teškom ekonomskom stanju u bh entitetu RS, galopirajućoj inflaciji i rastu cijena životnih namirnica, masovnom odlasku mladih ljudi, najnižim penzijama i investicijama, urušenom sistemu zdravstvene zaštite, činjenici da je RS ukupno zadužena preko šest milijardi maraka; da zaduženje samo u 2021. godini iznosi 862 miliona KM, od čega skoro 690 miliona KM otpada na finansiranje budžetske potrošnje i kupovine vještačkog socijalnog mira, da se rukovodstvo RS svrstalo na pogrešnu stranu historije", zaključuje Zvizdić, prenosi Fena. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...