MISTERIOZNA EKSPLOZIJA UZNEMIRILA JE SVIJET: Šta se krije iza strahovite detonacije nad morem, puno jače od nuklearne bombe, i zbog čega nikada nisu pronađeni nikakvi tragovi?

"Slobodna Bosna" nastavlja serijal iz povijesti.

  • Jeste li znali

  • 08. Jun. 2022  08. Jun. 2022

  • 0

Naša današnja priča vraća vas u 2002. godinu, u vrijeme strahovite eksplozije nad Mediteranom.

Naime, 6. juna 2002. godine iznad Sredozemnog mora dogodila se snažna eksplozija za koju se pretpostavlja da je nastala usljed raspadanja meteorita u atmosferi. Snaga eksplozije procjenjuje se na čak 26 kilotona, što je znatno jače od nuklearne bombe bačene na Hirošimu 1945. godine (ta je bomba imala snagu od oko 16 kilotona).

Eksplozija se dogodila na otvorenom moru, između obala Libije i Peloponeza. Srećom, u blizini nije bilo brodova u trenutku eksplozije. Procjenjuje se da je takvu eksploziju mogao uzrokovati meteorit promjera od svega desetak metara. No, nikakav meteorit nije primijećen na nebu prije udara.

Također, nikakvi ostatci nisu pronađeni na površini mora, što ukazuje da se meteorit morao potpuno raspasti pri eksploziji.

Za takve eksplozije meteorita teško je dokazati kako su nastale, što je podgrijalo maštu raznih teoretičara zavjera.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...