ODLUKA KOJA MIJENJA SVE: Visoki predstavnik Christian Schmidt jednim je potezom uništio ambicije retrogradnih snaga u BiH

Centralna izborna komisija (CIK), koja je u više navrata apelovala da je potrebno osigurati sredstva bila je nezadovoljna odlukom Vijeća ministara BiH rekavši da izdvojena sredstva nisu dovoljna te da mora reagovati OHR.

  • Vijesti

  • 09. Jun. 2022  09. Jun. 2022

  • 3

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt je, uz odluku o finansiranju Općih izbora 2022., donio i odluku o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine kojima se rješava i precizira pitanje privremenog finansiranja. 

Podsjetimo, dosad je Vijeće ministara Bosne i Hercegovine donosilo posebne tromjesečne odluke o privremenom finansiranju u situaciji kada nije usvojen budžet institucija Bosne i Hercegovine. Odsad će tu odluku donositi ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine, sam, i po zakonu je obavezan to učiniti.

Pravilo da Vijeće ministara BiH donosi posebnu odluku o privremenom finansiranju nije bilo u skladu s Ustavom BiH koji je propisao automatizam, odnosno da će, ako se budžet ne usvoji, "biti korišten budžet iz prethodne godine na privremenoj osnovi".

- Parlamentarna skupština će svake godine, na prijedlog Predsjedništva, usvojiti budžet kojim se pokrivaju rashodi potrebni za izvršavanje nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine. Ako takav budžet ne bude usvojen na vrijeme, budžet za prethodnu godinu koristiće se privremeno – navodi se u Ustavu BiH, član 8.

U preambuli Odluke visokog predstavnika o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju stoji:

- Ističući da je Ustavom Bosne i Hercegovine, u njegovom članu VIII(1), utvrđeno da će Parlamentarna skupština svake godine, na prijedlog Predsjedništva, usvojiti budžet kojim se finansiraju troškovi potrebni za izvršavanje nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obveza Bosne i Hercegovine, te da se članom VIII(2) predviđa da, ukoliko se takav proračun ne usvoji blagovremeno, budžet za prethodnu godinu bude korišten na privremenoj osnovi;

Tumačeći da je obrazloženje imperativne odredbe članka VIII(2) Ustava BiH da se osigura efikasno funkcioniranje države i njenih institucija u situaciji kada zakonodavac nije bio u mogućnosti da proračun usvoji blagovremeno;

Izražavajući žaljenje što Zakon o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine, propisujući da je za privremeno finansiranje potrebna odluka Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, odstupa od odredbe članka VIII(2) Ustava BiH i ograničava djelotvornost navedene ustavne odredbe, te samim tim pruža mogućnost onima koji nisu usvojili proračun sukladno članku VIII(1) Ustava da dalje blokiraju finansiranje institucija... - navedeno je u preambuli odluke Christiana Schmidta, kojom se potvrđuje da dio Zakona o finansiranju nije bio usklađen s Ustavom BiH.

Nova verzija člana 11. stav 2. Zakona o finansiranju institucija BiH propisuje obavezu ministra financija i trezora, umjesto Vijeća ministara.

- Za obavljanje djelatnosti budžetskih korisnika utvrđenih zakonom, ostvaruje se privremeno finansiranje u iznosu od jedne četvrtine budžeta za finansiranje institucija Bosne i Hercegovine, u skladu sa najnovijim zakonom o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine. Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine dužan je izvršiti ovu odredbu i dužan je to učiniti blagovremeno – navodi se u dijelu izmjena i dopuna Zakona o finansiranju institucija BiH.

Podsjetimo, Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini poručio je jučer da nije bio sretan što je morao upotrijebiti bonske ovlasti i nametnuti odluku o finansiranju Općih izbora koji će se održati 2. oktobra ove godine.

Schmidt je nametnuo odluku nakon što je na sjednici Vijeća ministara BiH izdvojen dio sredstava – 9,7 miliona KM, od traženih 12,5 miliona KM. Centralna izborna komisija (CIK), koja je u više navrata apelovala da je potrebno osigurati sredstva bila je nezadovoljna odlukom Vijeća ministara BiH rekavši da izdvojena sredstva nisu dovoljna te da mora reagovati OHR.

“I pri tome uzimam u obzir opredijeljenost velikog broja ljudi ovdje i drugdje da se uistinu provedu ovi izbori. Moram reći da nisam sretan jer to pokazuje da odgovorni političari nisu bili u stanju organizovati nešto što je samo po sebi tek proceduralna stvar kao što je finansiranje izbora. I da potpuno pojasnim stvari da ne bi došlo do prepričavanja. Ovo nije odluka koja se tiče samog Izbornog zakona znam da se na tome puno radi”, kazao je Schmidt.

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...