KRAJ JOŠ JEDNE SAGE: Novac za izbore "legao" na račun CIK-a

Novac namijenjen za izbore, u iznosu od 12,5 miliona KM postao je operativan, potvrdili su nam izvori bliski Ministarstvu finansija BiH.

  • Vijesti

  • 09. Jun. 2022  09. Jun. 2022

  • 1

Novac namijenjen za izbore, u iznosu od 12,5 miliona KM postao je operativan, potvrdili su nam izvori bliski Ministarstvu finansija BiH.

"Novac je na račun Centralne izborne komisije uplaćen jučer", rekli su nam naši izvori.

Time konačno završena saga o finansiranju izbora koja je počela još u januaru ove godine. Naime, kako početkom godine nije usvojen budžet institucija BiH za 2022. CIK je počeo upozoravati kako je potrebno donijeti posebnu odluku o osiguravanju novca, da samo održavanje izbora ne bi bilo dovedeno u pitanje.

CIK BiH je prošle godine dostavio zahtjev za odobravanje 9,7 miliona KM za organizaciju izbora, kao i aneks zahtjeva u iznosu od dva miliona KM za planirano povećanje naknada članovima biračkih odbora. Osim toga, zbog poskupljenja materijala i usluga potrebnih za pripremu izbora, CIK je početkom ove godine dostavio i zahtjev za dodatnih 800.000 maraka, tako da je ukupan iznos potreban za organizaciju narastao na 12,5 miliona KM. Zakonski rok za donošenje odluke o finansiranju istekao je 15 dana nakon raspisivanja izbora, odnosno 19. maja.

Međutim, svaki pokušaj donošenja odluke kojom bi se iz akumuliranog viška prihoda osigurao potreban iznos je propao, jer su ministar finansija BiH Vjekoslav Bevanda, ali i ostali ministri iz reda HDZ-a bili protiv donošenja ovakve odluke. S druge strane, nacrt budžeta za ovu godinu tek je krajem maja ove godine krenuo u proceduru usvajanja, kada je predložen i usvojen na sjednici Vijeća ministara BiH.

U ponedjeljak, 6. juna, Vijeće ministara je konačno donijelo odluku o finansiranju izbora, ali je njome odobren iznos od 9,7 miliona KM. Zbog toga je visoki predstavnik Christian Schmidt dva dana kasnije nametnuo odluku kojom se CIK-u odobrava potrebnih 12,5 miliona KM.

(Oslobođenje)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...