ŽESTOKA BITKA TRAJALA JE VIŠE OD 14 SATI: Elitna ruska jedinica napala ukrajinske snage i doživjela TEŽAK PORAZ (VIDEO)

"Neprijatelj nije prošao! Jedinice 80. zasebne padobranske brigade Oružanih snaga Ukrajine nastavljaju nanositi gubitke ruskim okupatorima boreći se s njima u istočnom smjeru", napisala je ova brigada na svom službenom profilu na Facebooku u utorak.

  • Svijet

  • 09. Jun. 2022  09. Jun. 2022

  • 1

Ukrajinska vojska objavila je da je uništila jedinicu elitnih ruskih vojnika nakon bitke koja je trajala više od 14 sati.

U objavi na Facebooku u utorak 80. jurišna brigada ukrajinskih oružanih snaga objavila je da su njene trupe zaustavile pokušaj ruske jedinice da prijeđe "strateški važnu autocestu" u istočnoj Ukrajini.

Ukrajinci nisu naveli grad u kojem se dogodila bitka, iako se trenutno najžešće borbe vode u Severodonjecku, glavnoj ruskoj meti u pokušaju da zauzme cijelu istočnu regiju Donbas, koju ruski separatisti svojataju.

Nazvali su ga, doduše, "grad B", što bi moglo značiti da se radi o Bahmutu, strateški bitnom gradiću u Donjeckoj oblasti jugoistočno od Kramatorska, koji se nalazi blizu ukrajinsko-ruske fronte na tom području. 

Ukrajinci: Neprijatelj nije prošao, priredili smo im topao doček

Osim toga, autocesta Bahmut-Lisičansk prozvana je "cestom života" jer povezuje Lisičansk i Severodonjeck s ostatkom ukrajinskog teritorija, a ruske snage je pokušavaju zauzeti i tako odsjeći te gradove.

"Neprijatelj nije prošao! Jedinice 80. zasebne padobranske brigade Oružanih snaga Ukrajine nastavljaju nanositi gubitke ruskim okupatorima boreći se s njima u istočnom smjeru", napisala je ova brigada na svom službenom profilu na Facebooku u utorak.

U objavi koju je prenio i Business Insider navodi se da su ruski diverzanti prvi naletjeli na njihov položaj. Povukli su se kad su Ukrajinci otvorili vatru, ali onda su se vratili s pojačanjem. 

Ukrajinski padobranci, kojima je garnizon inače u zapadnom gradu Lavovu, kažu da su im priredili "topao doček" te da je bitka trajala 14 sati. Objasnili su da su upotrijebili britanske ručne bacače protuoklopnih granata NLAW za uklanjanje ruskog borbenog vozila i trupa.

U jednom trenutku tokom sukoba Ukrajinci su rekli da su shvatili da se bore sa 76. jurišnom pukovnijom ruskih oružanih snaga sa sjedištem u Pskovu, takozvanim "plavim beretkama", koju "ruske oružane snage smatraju elitnom", stoji u objavi.

Ruske plave beretke su "ostavile svoje mrtve u šumi" pri povlačenju

Ukrajinska brigada također je objavila snimku ruskog borbenog pješačkog vozila BMD, koje je navodno uništila u borbi, u plamenu.

"Iako se ovaj rat češće vodi duelima artiljerije velikog kalibra, često se vode i žestoke borbe puškama. Naši su momci uočili diverzante i otvorili vatru iz automatskog oružja, natjeravši ih na povlačenje", navela je ukrajinska brigada tvrdeći da je ubila oko 50 ruskih plavih beretki.

Nakon što je ruska elitna brigada bila potučena i natjerana na povlačenje, "ostavljajući na putu kroz šumu trag tijela svojih mrtvih", Ukrajinci tvrde da su ih dokrajčili artiljerijom.

"Koordiniranim djelovanjem artiljerijskih postrojbi 80. brigade na kraju su neprijatelju naneseni masovni artiljerijski udari" koji su dodatno "smanjili broj ljudstva i opreme" ove brigade, stoji u objavi.

Ukrajinska vojska je inače prošle sedmice priopćila da je uništila cijelu rusku armiju na području Izjuma. Procjene ukupnih ruskih gubitaka znatno variraju, ali jasno je da su golemi. Zapadni zvaničnici procjenjuju da je od početka rata ubijeno oko 15.000 Rusa. Ukrajina, pak, tvrdi da je ubila oko 30.000 ruskih vojnika.

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...