BAKIR IZETBEGOVIĆ PORUČUJE: "Neće biti posebnih pregovora, razlog sastanka u Briselu je da se smanje tenzije i uklone blokade"

- Vrijeme je da se sve vrati na 'fabričke postavke' . Dokument je pripremljen i idemo da ga u nedjelju eventualno potpišemo te da prema njemu postupamo u mjesecima koji su pred nama - zaključio je Izetbegović.

  • Politika

  • 10. Jun. 2022  10. Jun. 2022

  • 5

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović izjavio je da na sastanku koji će 12. juna biti održan u Briselu između predstavnika 15 parlamentarnih stranaka i predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela, neće biti posebnih pregovora te da je sastanak unaprijed pripremljen.

- Predstavnici 15 stranaka koje imaju svoje zastupnike u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine trebaju da se obavežu na to da se smanje tenzije u BiH, da se uklone blokade, da se obave mirni i fer izbori te da se pokrene BiH na njenom evropskom putu - kazao je Izetbegović novinarima tokom današnje posjete RMU Kakanj.

Izetbegović je istakao da se pomalo "zaboravilo" na 14 prioriteta Evropske komisije te da su se bavili blokadama, deblokadama i krizama.

- Vrijeme je da se sve vrati na 'fabričke postavke'. Dokument je pripremljen i idemo da ga u nedjelju eventualno potpišemo te da prema njemu postupamo u mjesecima koji su pred nama - zaključio je Izetbegović.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel sredinom maja boravio je u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini gdje se susreo s najvišim državnim zvaničnicima.

Kako je tada kazao, u prvu posjetu Sarajevu došao je kako bi lično saslušao i bolje razumio zabrinutosti i stavove ovdašnjih zvaničnika, dodajući da je potpuno uvjeren u to da Zapadnom Balkanu treba Evropska unija i da također Evropska unija treba zapadni Balkan.

Za 23. juni planiran je i sastanak lidera 27 članica Evropske unije i čelnika zemalja Zapadnog Balkana, a dnevni red tog sastanaka trebao bi biti poznat naredne sedmice.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...