NOVE PRIJETNJE IZ BANJE LUKE: Ministarstvo RS ne odustaje od 30 miliona maraka koje im duguje UIO BiH, najavljuju blokadu...

U UIO BiH više puta su sudu BiH obrazlagali da samo provode Odluke Upravnog odbora i vrše raspodjelu prihoda.

  • Društvo

  • 11. Jun. 2022  

  • 0

Danas ističe obustava prinudnog izvršenja presude Suda Bosne i Hercegovine kojom je Uprava za indirektno oprezivanje dužna Republici Srpskoj isplatiti naknadu štete od 30 miliona maraka, zbog neblagovremenog poravnanja raspodjele prihoda iz 2009. i 2010. godine. Pravobranilaštvo BiH očekuje da će sud ponovo donijeti odluku kojom se na godinu dana prolongira izvršenje, dok u Ministarstvu finansija ne odustaju od naplate potraživanja.

Banke u RS nastaviće postupak prinudne naplate sa računa UIO BiH od 11. juna kako bi RS naplatila 30 miliona maraka s kamatama, duga koji je nastao prije 12 godina kada nisu blagovremeno donesene odluke o poravnanju tokom raspodjele prihoda između RS i FBiH.

"Mišljenja smo da bi Sud i ovaj put mogao prolongirati na isti način kao i ranije", kazao je za BHRT Ismet Velić, zamjenik pravobranioca BiH.

U UIO BiH više puta su sudu BiH obrazlagali da samo provode Odluke Upravnog odbora i vrše raspodjelu prihoda, tako da se došlo u paradoksalnu situaciju. Dio duga od 4,6 miliona maraka 2018. godine naplaćen je sa računa Uprave.

"Moram podsjetiit da je RS na takav način zatvorila dio tog duga svojim vlastitim novcem, jer je taj dio trebao ići u raspodjelu sa tih računa i RS", kazao je Ratko Kovačević, portparol UIO BiH.

Međutim, Мinistarstvo finansija RS, koje u ovo postupku zastupa praavobranilaštvo RS neće odustati dok se sav dug ne namiri.

"Insistiraćemo na prinudnoj naplati ukoliko izvršna presuda Suda BiH za izmirenje duga po osnovu raspodjele prihoda ne bude realizovana do 11. juna 2022. godine, jer se neizvršenjem pravosnažnog sudskog rješenja stvara pravna nesigurnost, a Republika Srpska trpi posljedice pravne nedorečenosti i komplikovanih odnosa u oblasti indirektnih poreza u BiH“, navode iz ministarstva.

Kako je "Slobodna Bosna" ranije izvijestila, bosanskohercegovački entitet Republika Srpska najavio je pokretanje postupka prinudne naplate 30 miliona konvertibilnih maraka sa računa Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) ako ne dobije toliko novca od te institucije po osnovu pravosnažne presude Suda BiH, najavljujući blokadu te institucije.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...